TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin olarak, "Yaptığımız bir apartman inşaatı değil, toplumsal sözleşme. Onun için şu gündür bugündür diyemeyiz. Fakat toplum bize çok uzun bir sürede vermez" değerlendirmesinde bulundu.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarını sürdürmek üzere bugün yeniden toplandı. Toplantı öncesi TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ve CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum soruları yanıtladı. Anayasa çalışmalarından bir umudunun olup olmadığına ilişkin soru üzerine İyimaya, "Biz işi umutla, umutsuzlukla değil, görev anlayışı içerisinde yapıyoruz. Uzlaşma Komisyonu'nun her bir üyesi aynı bilinç içerisinde. Anayasa yapım sürecinin olumlu şekilde sonuçlanması noktasında güçlü bir irade var. Bu noktada herhangi bir tereddüde mahal yok" karşılığını verdi.
Anayasa yapım sürecine ilişkin sürenin uzamasının anımsatılması üzerine İyimaya, "Yaptığımız bir apartman inşaatı değil veya büyük blok değil. Toplumsal sözleşme ve şimdiki zamanın değil, aşkın zamanlı bir hukuk metninin hazırlığı içindeyiz. Onun için 'şu gündür bugündür' diyemeyiz. Fakat toplum bize çok uzun bir sürede vermez. Onun için makul sürede bu işi sonuçlandırmalıyız" dedi.
Başkanlık sistemine ilişkin tartışmaların anımsatılması üzerine İyimaya, "Tartışma demokrasinin sağlıdır. Bir sorunun tartışılmaması aslında insanı düşündürmelidir. Tartışılan sonuçlarda bir konsensüs, bir uzlaşma anlayışı içerisinde aşağı yukarı kabul edilebilir ortak metinler üretilebilir" diye konuştu.
Yeni anayasa çalışmalarında yaşanan tartışmalar nedeniyle tıkanıklık yaşandığına yönelik spekülasyonların anımsatılması üzerine İyimaya, "Yeni anayasa yapım sürecinde tartışılmayacak, değerlendirilmeyecek bir sorun kabul edilemez. Her şeyi tartışmalıyız. Ama ortak aklın, toplumsal talebin anayasaya aktarılması lazım. Burada hükümet sistemlerini Anayasa Uzlaşma Komisyonu anayasa yapım döneminde tartışmayacakta, ne zaman tartışacak" dedi.
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ise, bugünkü toplantıda yasama sorumluğu ve yasama dokunulmazlığı konularına devam edeceklerini söyledi. Yeni anayasa çalışmalarına başlarken maddelerin oy birliği ile kabul edilmesi esasını benimsediklerini anımsatan Batum, üç partinin kabul etmemesine rağmen AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisini getirdiğini söyledi. Başkanlık sistemini kabul etmelerinin mümkün olmadığını yineleyen Batum, görüşmeleri parlamenter sistem üzerinden devam ettirdiklerini ifade etti. AK Parti'nin önerdiği başkanlık sistemini "ucube" olarak nitelendiren Batum, bunun ABD dışında başka bir örneğinin olmadığını söyledi. Getirilmek istenen sistemi padişahlık olarak nitelendiren Batum, "Biz halkımıza kaşığın uçuğunda verdiğimiz özgürlükleri eğer kepçeyle alacaksak zaten bu anayasayı yapmamızın bir anlamı yok" dedi.
(EDA-CC-Y)

07.01.2013 16:47:28 TSI

Editör: Wan Haber