Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, varılan mutabakata göre başkanlık sistemi ile ilgili bir müzakere yapılmadığını söyledi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. Yasama başlığı altında müzakerelerini sürdüren Komisyon, saat 10.30'da Meclis Ek Bina'da toplandı. Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Uzlaşma Komisyonu üyesi Ahmet İyimaya, başkanlık sisteminin bugün gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soru üzerine bugün yasama ile ilgili bölüme ilişkin maddelerin ele alınacağını söyledi. Bir gazetecinin 'Umutlu musunuz?' yönündeki sorusuna İyimaya, "Anayasalar umutla umutsuzlukla yapılmaz, rasyonellikle, akılla ve konsensüs ile yapılır. Komisyon'un bütün üyeleri bu konuda özenli davranıyorlar" yanıtını verdi.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise, bugünkü toplantıda yasama bölümünün görüşmelerine devam edeceklerini, kanunların yapımına ilişkin usul ve esasları ele alacaklarını ifade etti. Kart, "Torba kanun, temel kanun gibi kanunları tartışacağımız bir madde" dedi.
Başkanlık sistemi ile ilgili soru üzerine Kart, varılan mutabakata göre başkanlık sistemi ile ilgili herhangi bir müzakere yapılmadığını söyledi. Kart, "Başkanlık sisteminin kurum ve kavramları ile ilgili herhangi bir müzakere yapmıyoruz. Paranteze de almıyoruz. Paranteze parlamenter sistemle ilgili konuyu tartışırken mutabık kalmadığımız konuları alıyoruz. Başkanlık ile ilgili ise madde notu olarak alta yazıyoruz, müzakere etmiyoruz. Aradaki temel fark o. Başkanlık sistemi ile ilgili hiçbir kurumu, hiçbir kavramı müzakere etmemiz söz konusu değil. Bu konu bilinçli ya da bilinçsiz olarak yanlış yansıtılıyor" diye konuştu.
Başkanlık ile ilgili maddenin hazırlanacak anayasa metninde kalıp kalmayacağına ilişkin soru üzerine Kart, "O konu tartışıldı. Başkanlıkla ilgili öneri, taslak orada duruyor. Elbette ki bir parti istediği şekilde öneri sunabilir. Buna bir başka partinin engel olması söz konusu olamaz. O partinin sorumluluğundadır. Adalet ve Kalkınma Partisi bu çerçevede bir öneri sunmuştur. Ama nedir? O önerinin müzakeresi yapılmıyor. Parlamenter sistemi esas alacak şekilde yasa-yürütme-idare-yargı, bunların müzakerelerini sürdürüyoruz. AKP'nin sunmuş olduğu başkanlık öneri taslağı orada öneri olarak duruyor. Ama herhangi bir şekilde tartışması yapılmıyor, müzakeresi yapılmıyor" şeklinde konuştu.
Taslağın ne kadar sürede tamamlanacağına ilişkin soru üzerine Kart, "Bunun adını koyamayız. Birilerinin ifade ettiği gibi Mart sonu, Nisan sonu, böyle bir takvimi koymak bir kere Komisyon'a saygısızlıktır. Dışarıdan birilerinin bu şekilde konuşması Komisyon'a saygısızlıktır. Komisyon gündeme hakimdir. Gündemin içeriğini tayin etmek, onun takvimini tayin etmek tamamen Komisyon'un inisiyatifindedir. Komisyon kendi çalışma temposuna göre o takvimi belirleyecektir. Bu dördüncü ay olabilir, beşinci ay olabilir. Tam adını koyamayız. Ama dışarıdan biri had ve yetkisini aşarak '3 aylık süre, 2 aylık süre' demesi bu aslında Komisyon çalışmalarının sabote edilmesidir. Komisyon çalışmalarından duyulan rahatsızlığın ifadesidir. Müzakere kavramından duyulan rahatsızlığın ifadesidir" dedi.
(EDA-CC-Y)

16.01.2013 11:58:18 TSI

Editör: Wan Haber