AK Parti ve MHP’nin uzlaştığı anayasa değişiklik teklifinin bugün TBMM’ye sunulması bekleniyor. Başbakan Binali Yıldırım, MHP ile tüm maddeler üzerinde mutabakat sağlandığını söyledi. Bu açıklamanın ardından AK Parti çalışmayı tamamladı ve teklifin son halini MHP’ye iletti.

Cumhurbaşkanlığı (başkanlık) sistemini getiren anayasa değişiklik teklifine ilişkin Başbakan Binali Yıldırım’ın bugün MHP Lideri Bahçeli ile görüşeceği öğrenildi.

İçeriği iki parti adına çalışmaları yürüten Mehmet Parsak ve Abdulhamit Gül’ün basın toplantısıyla açıklanacak.

MHP YÜCE DİVAN İÇİN 360 OY ŞARTINDAN VAZGEÇTİ

Teklifle yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacak. Mevcut Anayasada yer alan “Cumhurbaşkanı siyasi parti ile ilişiğini keser” maddesi kaldırılıyor.

Cumhurbaşkanının Yüce Divan’a sevki için üç aşamalı süreçte anlaşıldı.

Teklifte milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılması da öngörülüyor. Bu durumda cumhurbaşkanının 301 imzayla soruşturulması istenebilecek. 360 ‘evet’le komisyon kurulabilecek. 400 oyla da Cumhurbaşkanı Yüce Divan’a sevkedilebilecek. MHP, Yüce Divan için 360, AK Parti ise 400 oyda ısrarlıydı. 400 oyla cumhurbaşkanının Yüce Divan’a sevkinin imkansız hale getirileceğini söyleyen MHP, bu madden de geri atmış oldu. ‘Yedek milletvekilliği’, ve ‘seçilme yaşının 18’e indirilmesi’ de teklifte yer alan düzenlemeler arasında.

Kaynak: Gazeteduvar

Editör: Wan Haber