AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği kararın ardından hükümet Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunu'nda değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

Yasanın 50'nci maddesinin 2'nci fıkrasının son cümlesi "Yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararında açıkladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde mümkünse dosya üzerinden karar verir" hükmünü içeriyor.


İKİ ALTERNATİF ÜZERİNDE DURULUYOR

Yapılacak değişiklikte iki alternatif üzerinde duruluyor. Birinci alternatif cümlenin tamamen madde metninden çıkartılması. İkincisi ise son cümlenin "Yineden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararında açıkladığı gerekçeyi dikkate alarak dosya üzerinden karar verir" şeklinde değiştirilmesi. Bu değişiklikler yapıldığında, yerel mahkemenin AYM kararını olduğu gibi uygulama zorunluluğu ortadan kalkacak. Yerel mahkeme kararında direnebilecek.

Diğer taraftan yasanın bireysel başvuru hakkı ile ilgili 41'inci maddesi de masaya yatırılacak. MİT'e ait TIR'lara ilişkin fotoğraf ve bilgileri Cumhuriyet'te haberleştiren Dündar ve Gül tutuklanmıştı. Tutuklamaya yapılan itirazı karara bağlayan AYM tahliye yönünde karar vermişti.

Editör: Wan Haber