TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Adalet Komisyonu başkanı Ahmet İyimaya'nın 'kurucu referandum' önerisi ile ilgili, "Şu anda Türkiye'nin sorunu yöntem sorunu değil; Türkiye'nin sorunu metin sorunu, ortada metin yok. Metin yoksa neyi görüşeceksin? O zaman bu tür iyi niyetle söylenen yaklaşımlar biraz sonuçsuz kalır. Biz bütün gücümüzü bu dörtlü komisyondan bir metin çıkarmaya yöneltmemiz lazım, aslolan o" değerlendirmesini yaptı.
Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplandıran Kuzu, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın, Anayasa'nın 175. maddesinde yapılacak değişiklikle 1982 Anayasası'nın tümü yürürlükten kaldırılması ve Meclis'ten geçirilecek yeni anayasa metninin, Meclis Başkanı'nca doğrudan referanduma sunulmasına ilişkin 'kurucu referandum' önerisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kuzu, her türlü fikrin dile getirilebileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Ama ben bunun uygulamasına hiçbir yerde rastlamadım, başka ülkelerde böyle bir yöntem görmedim. Şu anda Türkiye'nin sorunu yöntem sorunu değil, Türkiye'nin sorunu metin sorunu, ortada metin yok. Evvela bir metnin ortaya çıkması lazım. Diyelim ortada bir metin yok, bütün bu süreçlere 'he' dedik, sonuç yine sıfır. Dolayısıyla dörtlü komisyonun süreyi tamamlayıp bir metin ortaya çıkarmasını sağlamaya yardımcı olmamız lazım hepimizin. Zaten metin sağlıklı çıkmışsa mevcut anayasa çerçevesinde bu metin referanduma gider, buna bir engel yok. Yani dört siyasi partinin de 'evet' dediği bir metnin Genel Kurul'dan geçmemesi diye bir tabloyu ben düşünemiyorum. Bir ayda olmaz da iki ayda olur, zaten oylamalar da daha seri olur, engelleme falan da olmaz, bazı maddelerde belki tartışma çıkar. Ama ortada metin yok, metni ortaya çıkarmak lazım."

"KRONİK SORUNLAR DURUYOR"
Şu ana kadar anayasa uzlaşma Komisyonunun 80 küsur maddeyi müzakere ettiğini, 32 madde üzerinde anlaşma sağlanabildiğini belirten Kuzu, "Yarısı bile henüz tamamlanamamış. Kronik sorunlar da duruyor; vatandaşlık tanımı gibi, değişmez maddeler gibi, başlangıç metni gibi... Dolayısıyla bunlar varken bu biraz aceleye gelmiş gibi görüyorum tabloyu ben. Daha sonra konuşulacak bir mesele bence bu. O noktaya gelmişse zaten mevcut yöntemlerle bu sonuç alınır. O noktaya gelmemişse bu yönteme gerek yok. Metin yoksa neyi görüşeceksin? O zaman bu tür iyi niyetle söylenen yaklaşımlar biraz sonuçsuz kalır. Bunlara fikir jimnastiği açısından bir şey demem ama uygulama konusunun tartışmaya açılması lazım. Metin çıktıktan sonra zaten böyle bir yönteme gerek duyulmaz, metin çıkmamışsa da zaten böyle bir yöntemin karşılığı yok" diye konuştu.
Kuzu, 1982 Anayasasının yürürlükten kaldırılması önerisi ile ilgili de, "O boşluğu nasıl dolduracaksın. 'Kanunlarla biz bu işi götürüyoruz' denilebilir. Ama o kanunların dayanağı anayasa. Anayasa kalktığı zaman dayanak bulamazsınız. Bir aylık bir süre bile olsa bir memleketin Anayasal bir yapılanmanın dışında kalması, askıya alınması, bilemiyorum, ben böyle bir yöntem duymadım doğrusu" değerlendirmesini yaptı.
Bu konunun parti içinde de hiç tartışılmadığını belirten Kuzu, "Sayın İyimaya sürekli fikir üreten bir Komisyon Başkanımız. Literatüre çok değişik katkıları oluyor. Bunları değerlendirmek lazım. Bence biz bütün gücümüzü bu dörtlü komisyondan bir metin çıkarmaya yöneltmemiz lazım, aslolan o" dedi.
(MÜG-YHY-Y)

13.02.2013 13:28:40 TSI

Editör: Wan Haber