Anadolu Basın Birliği Kars Şubesi 2. Başkanı Ercüment Daşdelen, önemli görev üstlenen basın sektöründe çalışan gazetecilerin kar, kış, deprem, fırtına, tehlike demeden kamuoyunu bilgilendirebilmek adına özveriyle her türlü ortamda görev yaptıklarını belirtti.
Daşdelen, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, 1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibinin yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazetelerini yayımlamama kararı aldığını hatırlattı.
Gelişme karşısında, gazetecilerin 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla toplandığını belirten Daşdelen, ''Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında sendika öncülüğünde, 'Basın' adıyla kendi gazetelerini 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, 'Bayram' olmaktan çıkarıldı ve 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak anılmaya başlanmıştır'' diye konuştu.
Haber aktarma işinin bir kamu görevi olduğuna dikkati çeken Daşdelen, şunları kaydetti: ''Önemli görev üstlenen basın sektöründe çalışan gazeteciler kar, kış, deprem, fırtına, tehlike demeden kamuoyunu bilgilendirebilmek adına özveriyle her türlü ortamda görev yapmaktadır. Geçimini gazetecilik ile sağlayan basın mensuplarının sosyal ve ekonomik haklarının da sağlanması ve güvence atına alınması şarttır. Basın halkın bilgi edindiği en önemli kaynaktır ve bu sürecin kahramanları çalışan gazetecilerdir. Haber alma özgürlüğü anayasal ve evrensel bir haktır kısıtlanamaz.''
(IÇ-AA-Y)

10.01.2013 12:20:38 TSI

Editör: Wan Haber