Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 'İleri Kardiyovasküler Çözümler 2014' sempozyumuna Türkiye’nin dört bir yanından 170 ve dünyadan da 40'a yakın kardiyolog katıldı. Sempozyumun en önemli özelliği canlı yapılan ‘Koroner damara zor stentleme’ olgusuydu.

Türkiye’de ilk kez bir sağlık operasyonunda Google glass teknolojisi kullanıldı. Liv Hospital’da, 59 yaşındaki Erol Kömür isimli hipertansiyon ve ritim bozukluğu şikayeti bulunan hastaya gerçekleştirilen eriyen stent takma işlemi, Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu’nun gözüne taktığı Google Glass teknolojisi ile eş zamanlı olarak, Japonya’da bulunan kardiyoloji hekimlerine ve İstanbul’da konferans salonundaki izleyici hekimlere yansıtıldı. Ayrıca, Japonya’dan tıbbi konsültasyon sağlandı.

Tele tıp için kullanılan Google Glass sayesinde karşı taraftaki doktor, işlemi, uygulayan doktorun gözünden gördü. İşlemi hem salondaki izleyiciler hem de Japonya’daki doktor canlı olarak izledi.

Operasyonu gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, bir sempozyum vasıtasıyla bir araya geldiklerini belirterek, "Türkiye'de ilk defa google glass teknolojisini kullanarak canlı yayını gerçekleştiriyoruz. Bu sayede iki avantajımız olacak. Benimle aynı noktadan işlemi yapıyormuş gibi benim bakış açımla görecekler işlemi. Fotoğraf ve video olarak Japonya'ya aktaracağız. Onlar da bu aşamaları tek tek Türkiye'deymiş gibi izleyecekler. Japonya'dan çok kıymetli bir meslektaşım bu görüntülere yorum yaparak bize kendi tecrübelerini aktaracak. Çok uzak coğrafyalardaki iki hekimin birlikte sanki yan yanaymış gibi çalışmasını sağlayacağız. Bu çok değişik teknoloji, ufkumuzu açacak teknoloji.

Uzakten eğitim tele tıp dediğimiz bu hadiseyi gelecekte daha fazla yaşıyor olacağız. El el üstündür. Herkesin tecrübesi farklı. Farklı hekimlerin farklı tecrübeleri bir araya geldiğinde çıkacak sonuçlar daha başarılı olacaktır. Yaptığımız işlemin başarı açısından, bu tür teknolojilerin uzun dönemde ciddi şeyler vadettiğini hissedebiliyorum" dedi.

Liv Hospital’da yapılan işlem sırasında Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu’nun yanında Macaristan’dan da hekimler yer aldı. Canlı vaka esnasında Japonya ile bağlantı kuruldu.

Google glass üzerinde kamera bulunan, HD, hem video hem de fotoğraf kaydedebilen bir gözlük. İnternete bağlanabildiği için google glass ile çekilen görüntüler canlı olarak dünyanın herhangi bir yerine iletebiliyor. Sempozyumda, bu gözlük tele tıp anlamında kullanıldı.

Sempozyumun girişimsel kardiyoloji konulu oturumunda, enfarktüslü hastalarda damarı tıkayan pıhtı ile mücadele teknikleri, yeni ilaçlar ve yeni cihazlar konuşuldu. İkinci oturumda, koroner damar içerisinde anjiyonun ötesinde bir takım görüntüleme metodları tartışıldı. Üçüncü oturumda, google glass ile işlem yapıldıktan sonra bifurkasyon stentlemede teknik detaylar tartışıldı. Dördüncü oturumda ise aort ve mitral kapak tedavilerinde yeni bakış açıları konuşuldu.

Türk Kardiyoloji Derneği ve Liv Hospital iş birliğinde düzenlenen ‘’İleri Kardiyovasküler Çözümler 2014’’ konu başlıklı sempozyumda eriyen stentten, mitral kapak tamirinden, aort kapaklarından, ritim bozukluğuna kadar birçok konu ele alındı. 4 ayrı oturumda 21 interaktif sunum ve 2 canlı olgu ile Türkiye’den ve yurtdışından kıymetli kardiyologlar ve kardiyovasküler cerrahlar ile buluştu. 

Editör: Wan Haber