Amed'te tarihi Newroz kutlamaları başladı. Newroz kutlamalarını daha yakından izleyebilmek için dün geceden Newroz alanında sabahlayan binlerce kişinin ardından bu sabah erken saatlerde kentin onlarca bölgelerinden otobüs, minibüs, otomobil, motosikletlerle ve yürüyerek akın akın yüzbinlerce insan Newroz alanına akmaya başladı. 
 

Newroz kutlama programına saatler kalmasına rağmen, sabahın erken saatlerinden itibaren 7'den 70'e insanlar Newroz alanına akın etmeye başladı. Newroz alanına 3 kilometre kala yoğun araç trafiği yüzünden araçla geçiş mümkün olmazken, yüzbinlerce insan yürüyerek alana girmeye çalışıyor. 
 

Kent merkezinde okulların tamamına yakınında fiilen dersler yapılmazken, öğrenciler okul üniformaları ile alana akın ediyor. 
 

 

Newroz nedeniyle çevre illerden getirilen takviye polis ekipleri ile birlikte kentin değişik noktalarında zırhlı araçlarla güvenlik önlemi alınırken, polislerin Newroz alanının uzağında durması dikkat çekti. 

Kentte Dağkapı, Bağlar, Seyrantepe, Yenişehir, Şehitlik gibi birçok bölgelerinden otobüsler ücretsiz olarak Newroz alanına yolcu taşımaya başladı. Araç bulamayan onbinlerce kişi ise Dağkapı, Yenişehir ve çevre köylerden kilometrelerce yolu yürüyerek katederek alana ulaşmaya çalışıyor. 

Yerel giysiler giyen halkın alana yürüyüşü sürerken, kent merkezinde birçok semt pazarının kapalı olduğu, aynı şekilde Bağlar ve Kayapınar ilçelerinde de kepenklerin kapalı olduğu gözlendi. 

Sabahın erken saatlerinde Belediye Makina İkmal Müdürlüğü önünde bir araya gelen yüzlerce gencin yaptığı yürüyüşle başlayan Newroz kutlamaları sırasında, yüzlerce genç, "Gençlik Apo'nun fedaisidir", "Biji Serok Apo" sloganları atarak Newroz alanına doğru yürüyüşe geçti. 

 

Yürüyüşe geçen gençler PKK ve Abdullah Öcalan'ın bayrak ve resimlerini taşırken, YDG-H'de 150 metre uzunluğunda yeşil-sarı-kırmızı bayrakla Newroz alanına giriş yaptı. 

YDG-H'lilerin alana girişi ıslık ve zılgıtlarla karşılanırken, sık sık PKK ve Öcalan lehine sloganlar atılmaya başlandı. 

 

Newroz kutlamaları henüz başlamazken, yabancı heyetler ve basın mensupları kendilerine ayrılan platformda yerlerini aldı, kentin dört bir yanından ve çevre illerden yüzbinlerin alana girişi sürüyor. 

Editör: Wan Haber