İnternet alışveriş devi Amazon, kasa ve kuyruk derdi olmayan, otomatik bir alışveriş deneyimi başlatmaya hazırlanıyor. Amazon Go adı verilen otomatik dükkânların deneme amaçlı ilk şubesini ABD’nin Seattle kentinde açan şirket, yapay zekâ ve sensörler yardımıyla kasada ödeme bekleme derdini ortadan kaldırıyor.

Müşteri alışveriş yaparken sanal alışveriş sepeti güncelleniyor, çıkışta Amazon uygulamasından ödeme çekilip, fatura kesiliyor. Bu sayede müşterinin tercihlerini daha iyi öğrenen yapay zeka, daha sonra kişiye özel reklamlar ve indirimler sunuyor.

Teknoloji ürünleri ve kitap satışında dünya lideri konumunda olan Amazon, bir süredir girmeye çalıştığı market alışverişi pazarını da bu şekilde kontrolü altına almak istiyor. Şirket, AmazonFresh sitesinden internet üzerinden yapılan market alışverişlerini eve teslim etmeyi sürdürüyor. 

2017’de başlıyor
Jackdaw araştırma şirketinden Jan Dawson, Amazon’un bazı ürünlerin internetten satılamayacağını anladığını ve ABD genelinde bu dükkânlardan yüzlerce açmaya başlarsa diğer hipermarket zincirleri için “büyük tehdit” olacağını söylüyor.

Seattle şubesi şimdilik test aşamasında. Dükkândan sadece Amazon şirketi çalışanları alışveriş yapabiliyor. Kamuya açık ilk şube 2017 başında faaliyete geçecek. Wall Street Journal’ın haberine göre, eğer testler başarılı olursa Amazon bu dükkânlardan en az 2 bin tane açacak.

Gel-al tipi dükkânlar ve hazır yemek
Amazon ayrıca gel-al tipi (curbside) olarak bilinen alışveriş modeli üzerinde de çalışıyor. Bu sistemde kullanıcı internet üzerinden alışverişini tamamlıyor. Ürünleri market çalışanları poşetliyor, hazır bekletiyor. Müşteri markete yaklaşınca, poşetleri kapıya getiriliyor. Dükkânda atıştırmalıklar ve çabuk yemekler de hazırlatıp satmayı planlayan Amazon’un fast-food zincirlerine de rakip olması mümkün.

Amazon Go, şirketin ilk gerçek dükkân deneyimi değil. Seattle merkezli şirket, daha önce de kendi markası olan elektronik kitap okuyucularını ve elektronik cihazlarını satmak üzere dükkânlar açmıştı.

Kaynak: Reuters

Editör: Wan Haber