Geçmişte yaşanan büyük afetlerde acil haberleşme konusunda yaptığı büyük katkılarda adından söz ettiren amatör telsizcilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Tamamen gönüllü olarak bu işe girişen toplam 2 bin 500 üyesi bulunan Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti'ne (TRAC) her yıl yüzlerce yeni kişi üye olmak istiyor. TRAC İzmir Şubesi Başkanı Dr. İsmet Kalkan, "Gönüllü üyelerimizin kendi çabalarıyla temin ettiği teknik cihazlarla kamu yararına hizmet vermeye çalışıyoruz. Üye sayımızın artması işimizi iyi yaptığımızı gösteriyor" diye konuştu.
TRAC İzmir Şubesi'nin başkanı Dr. İsmet Kalkan 1991 yılında kurulan oluşumun geçen sürede bir çok depremde görev aldığını söyledi. Depremlerin ardından kurtarma ekiplerinin ve yardımların ulaşımı konusunda ciddi bir kargaşa yaşandığını hatırlatan Dr. Kalkan, "Bütün iletişim araçlarının ortadan kalktığı bu günlerde biz devreye giriyoruz. Bu noktada diğer gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor ve haberleşme düzeninin genel afet haberleşme düzenine uyumlu olmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

CİHAZLAR ÜYELERDEN
TRAC'ın yurt genelinde 2 bin 500 üyesi bulunduğunu İzmir'de ise aktif olarak afetlerde görev yapacak 84 kişi olduklarını vurgulayan Kalkan, üyelerin tamamının gönüllülük esasına göre hiçbir çıkar gözetmeden görev aldığını kaydetti. Kullandıkları cihazların temini konusunda hiçbir kurumdan destek almadıklarını da sözlerine ekleyen Dr. Kalkan, "İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından eskiden ambulans olarak kullanılan bir araç tahsis edildi. Onun dışındaki tüm teknik cihazlarımızı gönüllülerimiz kendi ceplerinden yaptığı harcamalarla temin etti. Resmi kurumlara hizmet vermek için protokoller yapıyoruz ve bu cihazların tamamını kamu yararına kullanıyoruz" dedi.

GÖNÜLLÜLER ARTIYOR
Bugüne kadar yaptıkları çalışmalarla oluşumun adının herkes tarafından duyulduğunu belirten Dr. Kalkan, bu sayede bir çok kişinin amatör telsizciliğe merak saldığını ifade etti. Üyelerin büyük bir bölümünün iş yaşantısında da telsizle ilgili görev aldığını kaydeden Kalkan, "Örneğin ben 112 Afet Haberleşme Birim Sorumlusu olarak da görev yapıyorum. Ancak şu dönemde bir çok kişi eğitim alarak amatör telsizci olmak istiyor. Altı ayda bir yaptığımız sınavlarla belgelendirdiğimiz kişiler yeni üyelerimiz oluyor" şeklinde konuştu.
(ARÇ-ERG-Y)

18.02.2013 12:33:47 TSI

Editör: Wan Haber