Amasya'da Osmanlı döneminden kalma tarihi konaklar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Amasya Valiliği, Amasya Belediyesi ve özel sektörün girişimleri sonucu restore ediliyor.
İl genelindeki tescilli 185 konaktan, 137'sinin il merkezinde bulunduğunu belirten Amasya Valisi A. Celil Öz, kültürel miras olarak gördükleri ve halen bir kısmı konut olarak kullanılan konakların otel, pansiyon, restoran ve iş yerlerine dönüşmesiyle sahiplerine ve işletmecilerine maddi kazanç sağladığını söyledi.
Sofular Mahallesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle sokak sağlıklaştırması çalışmasının sürdüğünü anlatan Öz, 52 konağın dış cephesinin elden geçirilmeye başlandığı projede bu zamana kadar 900 bin lira harcanırken, tamamlandığında toplam 2 milyon 750 bin liraya mal olacağını söyledi.
Konakların yoğunlukta olduğu Hatuniye Mahallesi'nin büyük bölümünün otel, pansiyon, restoran ve çeşitli müze ve iş yerlerinden oluşurken, Sofular Mahallesi'ndeki evlerin de restorasyonlarının ardından zamanla hizmet sektöründe kullanılacağını öngördüklerini vurgulayan Vali Öz, aynı mahalledeki milli mücadele döneminin önemli simalarından Abdurrahman Kamil Efendi'nin evini de tarihe kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.
Amasya Belediyesi olarak ev hanımlarının hediyelik eşya yapımı öğrendikleri ve ürettikleri ürünleri sattıkları mekanları da Amasya evi görünümünde inşa ettiklerini dile getiren Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de şehirdeki tarihi yapılaşmanın ziyaretçilerin ilgisini çektiğini vurguladı.
Şehirde Türk Telekom binasının dış cephesinin Amasya evlerine görünümüne dönüşürken, özel bir banka şubesininde tarihi Amasya evi görünümünde inşa edildiğini ve bu örneklerin her geçen yıl arttığını anımsatan turizm işletmecisi Serpil Saraçoğlu'da "Ben Hatuniye Mahallesi'nde doğup büyüdüm. Son yıllarda turizm sektöründeki gelişmelere paralel olarak buradaki konakların fiyatlarının iki katına çıktığını söyleyebilirim" diye konuştu.
Saraçoğlu, önceki bakımsız görünümü tepki çeken Ferhat Su Kanalı'nın olduğu güzergahta Amasya Belediyesi tarafından yapılan Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi'ni şehre kazandıran Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir'e de teşekkür ettiğini kaydetti.
(MÇ-SLH-Y)

19.01.2013 15:10:23 TSI

Editör: Wan Haber