Amasya'da Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'ne ait maden ocağında 7 Şubat 1990'da meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 68 madencinin anısına anma töreni düzenlendi.
Merzifon ilçesine bağlı Kayadüzü beldesinde belediye tarafından yaptırılan Madenciler Müzesi'nde düzenlenen törene Amasya Valisi A. Celil Öz, Merzifon Kaymakamı M. Fatih Geyim, Merzifon Belediye Başkanı M. Kadri Aydınlı, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Şen, Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Genel Müdürü Osman Coşkun, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Erdem, Kayadüzü Belediye Başkanı Bahtiyar Çil, diğer yetkililer, şehit madencilerin yakınları ve belde sakinleri katıldı.
Baba ocağı, asker ocağı ve maden ocağı kavramlarının Türk milleti için çok anlamlı olduğunu belirten Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Genel Müdürü Osman Coşkun, "O patlamadan sonra teknolojik olarak o konuda yapılabilecek tüm çalışmaları yaptık. Alınabilecek önlemleri aldık. Şükür ki o günden sonra öyle bir kaza yaşamadık. Ümit ediyoruz ki bundan sonra da yaşamayız. Madencilerimizi rahmetle anıyorum" dedi.
Son yıllardaki yatırımlarla gelirini yükselten işletmedeki yaklaşık 800 personelin iş güvenliğine de önem verdiklerini vurgulayan Coşkun, madencilere ve ailelerine soba ve doğalgaz zehirlenmelerine karşın gaz dedektörü dağıttıklarını kaydetti.
Ağabeyi ile amcasının oğlunun faciada hayatını kaybettiğini anımsatan Kayadüzü beldesinden Mustafa Paksün, ağabeyinin cesedinin faciadan 14 ay sonra çıkartıldığını ve o dönem başta Devlet Bakanı ve Amasya Milletvekili İsmet Özarslan olmak üzere yetkililerin ve devlet büyüklerinin madencilerin ailelerine yardım eli uzattıklarını söyledi.
İşletmede 1965'teki grizu faciasında 67 madencinin, 1980'lerdeki grizu faciasında 10 madencinin ve 7 Şubat 1990'daki grizu faciasında da 68 madencinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Amasya Şubesi Başkanı Gülahmet Güven, halen 5 madencinin cesedinin yer altında olduğunu vurguladı.
Okunan duaların ardından, hayatını kaybeden madencilerin resimlerini inceleyen Vali Öz de, "Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sanayileşmenin lokomotifi madencilik olmuştur. Sanayileşmeyle birlikte demokrasinin, hak mücadelesinin ilk kıvılcımı da madencilikten çıkmıştır. Bu madenler Türkiye'nin kalkınma tarihinde, dünyanın kalkınma tarihinde, demokratikleşme tarihinde önemli adımlar olmuştur" diye konuştu.
(MÇ-SLH-Y)

07.02.2013 14:58:57 TSI

Editör: Wan Haber