Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uysal, fabrikanın banka borçlarının tamamının ödendiğini açıkladı.
Bir yıl önce fabrika yönetiminin üstlenmelerinin ardından dönemsel olarak değişen rakamlardaki banka borçlarını sıfırlamayı planladıklarını belirten Uysal, "Toplam 28 milyon liranın tamamını ödedik. Fabrikaya ait 20 yıllık ipotek ve hacizlerin tamamını kaldırdık. Bugün için hiçbir bankaya bir kuruş borcumuz yoktur" dedi.
Beraberindeki yöneticilerle birlikte fabrikada misafirhanesinde düzenlediği basın açıklamasında yönetimlerinin ikinci yılında maliyet düşürücü, kaliteyi artırıcı ve pazar geliştirici tedbirlere yöneleceklerini anlatan Metin Uysal, "Bu yıldan başlamak üzere hedeflere varabilmemizin yegane olmazsa olmazı pancar ekimidir. Çiftçilerimize dedik ki 'kota uygulaması olmayacak'. 61 bin 200 ton olan kotamıza bu yıl 900 ton şeker kotası daha ilave aldık. Biz, Amasya Şeker Fabrikası olarak C kotası pancar çıkmıyor ama olsa da A kotasından ödeyeceğiz dedik ve ödedik. Bu yıl içinde aynı olacağını düşünüyorum. Çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda polar uygulamasını da gözden geçirdik. 2013 yılında uygulanan taban polar 12'ye yükseltilmiştir. Yani 12 polardan aşağı gelen pancarlar 12 polar fiyat üzerinden ödenecektir" diye konuştu.
Fabrikanın kar ettikçe, bunu çiftçiye imkan olarak sunacaklarının altını çizen Uysal, "Biz çiftçilerimize tamamen pancar ekin diyemeyiz. Ancak pancardan uzaklaşmayın, hesabı doğru yapın. Ekimin yüzde 30'unu pancara ayırın diyoruz. Diğer mahsullerin değişken kar-zarar hesabı ile pancarın sabit ama istikrarlı olduğunu fark edin istiyoruz. Risk almayı demiyoruz, alın. Soğan ekin, silaj ekin, mısır ekin, ayçiçeği ekin. Çok kar edebileceğiniz riskli ürünü de ekin ama en az arazinin yüzde 30'unu pancara ayırın. Allah nasip ederse ne ekip, ne kadar kazanacağını önceden az, çok bildiğin ürün pancardır" şeklinde konuştu.
Uysal, yönetimlerinin üçüncü yılında da atıl değerleri nakde çevirip, yapılacak yeni yatırımlarla başta Suluova organize sanayi bölgesinde olmak üzere şeker, şekere bağlı yan ürünlerle çiftçiye ve besiciye destek sağlayacak üretimler yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
(MÇ-SLH-Y)

15.01.2013 14:56:50 TSI

Editör: Wan Haber