Van’da hasat sezonunun ardından  ile birlikte yapılan yanlış uygulamalarla ilgili çiftçileri uyaran Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, anız yakma olayının yanlış olduğunu belirtti.

Bunun doğru bilinen bir yanlış olduğunu anlatan Altuner, “Biçerdöverler belli bir yükseklikten sap ile beraber buğdayı alıyor. Hububat alanlarında geride kalan anız ile ilgili çiftçilerimizce bunlar değerlendirilmeliler. Bölgemiz hayvancılık bölgesi, özellikle koyun, keçi gibi hayvanlarımız meraları kullanıyorlar. Meralarda otlar kurumaya başladığı anda anızlara bu aşamada ihtiyaç duyulmaktadır. Meralara fazla yüklenmeden hububattan geriye kalmış anızlar değerlendirilir. Anızların arasında yer yer kıymetli otlar var. Hayvanlar için besleyici, zengin beslenme değeri yüksek otlar bulunuyor. Onun için kesinlikle anızlar yakılmamalı. Bazı yerlerde gözümüze çarpıyor, çiftçimiz önümüzdeki yıl daha iyi verim almak için kendince doğru bildiği ama yanlış olan yakma olayını gerçekleştiriyor. Kesinlikle çiftçilerimiz tarlalarını yakmasınlar. Hububat tarımından sonra, yeni ekilecek ürüne alan açmak için anız yakmak kesinlikle olmaması gereken bir şey. Allah’a şükür bölgemizde son yıllarda çok azılmış bir olay bu. Bunu sevinerek söylemek istiyorum. Anız yakmak hem tehlikeli, hem de can ve mal kaybı konusunda ciddi sonuçlar doğuruyor. Diğer taraftan da toprağın canlılığını yok ettiği için toprağın biyolojik ve mikrobiyal özelliklerine doğrudan olumsuz etki yapıyor” dedi.

Dekar Başına 40,87 TL İdari Para Cezası..

Van Valiliği ise yayımladığı çiftçilerin anız konusunda bilgilendirilmesi için kamu kurum ve kuruluşlara gönderdiği tebliğ’de anızların yakılmaması konusunda uyarılarda bulundu. Tebliğde şu açıklamalara yer verildi; “Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 28 Aralık 2015 tarih ve 29566 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2016/1 nolu Tebliğinin, (l) bendinde anız yakanlara her dekar için 40,87 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır” denildi.

Kaynak: vansondakikahaber.com

Editör: Wan Haber