Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, Aliağa'nın daha planlı ve kontrollü gelişen bir bölge olması için birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.
Siyasilerden bürokratlara, kurum ve kuruluşlardan sivil toplum örgütlerine birlikte hareket etmenin ve bölgesel etkinliği olan bir güç olabilmenin önemine dikkat çeken Başkan Saka, Manisa bölgesini örnek göstererek, "Manisa birçok anlamda devlet desteği alıyor.Manisa bu desteği il ve ilçeler genelinde birlikte hareketle ve siyasi irade ile başarıyor" dedi.
Aliağa'nın ilçe olarak ülkenin en hızlı gelişen bölgelerinden biri durumunda olduğunu anlatan Başkan Saka, "Aliağa'nın plansızlıklar ve plansızlıklardan doğan sorunları bulunuyor. Dolayısıyla iki konunun üzerine aynı anda gidilmeli. Bunlardan birincisi var olan ilçe sorunları çözülmeli, ikincisi de bundan sonraki planlamaların yerelde yapılarak merkeze sunulması. Ben daha iyi bir Aliağa'ya giden yolun bu iki unsurdan geçtiğine inanıyorum. Ancak şunu da biliyorum ki bu sadece tek kurumun ya da bir iki kurumun bir araya gelmesiyle mümkün olmaz. Lobi faaliyetleri ile siyasilerden, yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerine, sanayiciye ve esnafa kadar bir birliktelik, bir kültür oluşturulması gerekiyor. Böylelikle daha iyi, vizyonu olan bir Aliağa'ya kavuşuruz" diye konuştu.

ALTO'NUN 2012'DEKİ İŞBİRLİĞİ FAALİYETLERİ
2012 yılı boyunca lobi faaliyetlerinde bulunduklarını, çeşitli organizasyonlar gerçekleştirdiklerini ve Aliağa ile ilgili olumlu gelişmelerin oluştuğunu sözlerine ekleyen Başkan Saka, ALTO'nun 2012 yılında gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında şu bilgileri verdi: "Aliağa liman sorunları ile ilgili yapılan toplantılar ve ziyaretler sonucunda; liman yollarındaki çukurlar vb. sorunlar Aliağa Belediyesi tarafından düzeltildi. Aliağa limanlarını kullanan firmaların Gümrük Müdürlüğünden kaynaklı teminatlı araç kullanımına ilişkin doğan ek maliyetten dolayı şikayeti bulunuyordu. İzmir Gümrük Müdürlüğü'nün de katıldığı toplantıda sorunlar aktarıldı, kısa süre sonra soruna çözüm üretilebildi. Aliağa liman yollarında ve çevre yoluna bağlantı konularında bakanlık nezdinde siyasi partilerle işbirliği ile yapılan görüşme ve yazışmalar sonucunda, sorunlar TBMM'nde görüşülmek üzere birinci eylem planı olarak gündeme aldırıldı. Süreç devam ediyor. Aliağa liman bölgesinde yaşanan sıkıntıların ve gelişmelerin İzmir Valiliğince bilinmesini sağlamak ve İzmir Kalkınma Ajansının hazırladığı 2014-2018 İzmir Bölge Planına Aliağa ile ilgili gelişme ve planlamaları dahil etmek için İzmir Kalkınma Ajansı Yatırım Ofisi ve Genel Sekreterliği ile görüşmeler yapıldı ve Aliağa'nın 2014-2018 İzmir Bölge Planında pilot ilçe olma konusunda gelişmeler oldu. Süreç devam ediyor, biz de süreci takip ediyoruz. Aliağa'nın sosyal, ticari, ekonomik ve sanayi ağırlıklı eksikliklerini ve yaşanan sorunların raporlandığı dokümanları da ilgililere ilettik. Bu sayede Aliağa Organize Sanayi Bölgesinin (ALOSBİ) yatırımlara açılması için gelişmeler yaşandı ve ALOSBİ'de yatırım görüşmeleri hız kazandı. Yapılması planlanan demir yolu projesinde ALOSBİ'ye de ulaşılabilirliği sağlayacak bir istasyon ilave edilmesini sağladık. Aliağa'ya üniversite kurulmasına ilişkin Ege Üniversitesi Rektörü ile yapılan görüşmelerde bazı gelişmeler oldu. Ege üniversitesi rektörü Aliağa'da başlangıçta bir yüksek okul olmak kaydıyla Aliağa'da bir yapılanma olabileceğini, ihtiyaçlar doğrultusunda da fakülteye dönüşebileceğini belirtti. Aliağa Belediyesini iki kez odamıza davet ederek ortak meclis toplantısı düzenledik ve üniversite, liman, altyapı sorunlarının çözümüne ilişkin faaliyetler belirledik. Üniversitenin bina konusu ve yer konusunun dernek kurma yoluyla hazineden tahsisi hususunu çözüme kavuşturabilmek için çalışmalarda bulunmak için ortak çalışma komisyonları oluşturulmuş olup süreç devam ediyor."
Lobi faaliyetlerinin ve kurumlarla, siyasilerle, ilgililerle olan diyalogların Aliağa'nın yararına olduğunu ifade eden ALTO Başkanı Adnan Saka, 2013 yılı boyunca da bu tür faaliyetlere Aliağa'nın yararları doğrultusunda hareket edeceklerini sözlerine ekledi.
(HE-ERG-Y)

07.01.2013 11:50:25 TSI

Editör: Wan Haber