Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin Altındağ'ı Ankara'nın kültür başkenti yapma girişimleri doğrultusunda inşa edilen kültür ve sanat merkezleri geçtiğimiz yıl Ankara'nın en çok tercih edilen mekanları oldu.
2012 yılı Mayıs ayında Doğantepe Mahallesi'nde açılışı yapılan Kadınlar Eğitim ve Kültür Merkezi ile Gençlik Merkezi de bulunan Cemil Meriç Kültür ve Kongre Merkezi, açıldığı günden yılsonuna kadar pek çok farklı kurumun çeşitli etkinliklerinde kullanıldı. Şiir Olimpiyatları'ndan çeşitli üniversitelerin diploma törenine kadar farklı organizasyonlar için tercih edilen Cemil Meriç Kültür Merkezi, toplamda 6 bin 500 kişiyi bir araya getirdi. Yıl boyunca farklı kurumların çeşitli etkinlikleri için kullanılan Necip Fazıl Kültür Merkezi ise 38 bin 500 kişiyi bir araya getirerek rekora imza attı. Dışkapı'da bulunan Yunus Emre Kültür Merkezi ise toplam 11 bin 600 kişi tarafından kullanıldı.
Tarihi Hamamönü'nde yer alan Altındağ Belediyesi Kültür Sanat Evi ve Kabakçı Konağı ise hem Altındağ Belediyesi'nin hem de farklı kurumların etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Hamamönü Söyleşileri'nin mekanı Kabakçı Konağı'nda yıl boyunca 50 farklı kurum ve kuruluştan katılımcılarla 180 farklı söyleşi gerçekleştirildi.
Kısa bir süre önce restorasyonu tamamlanan Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Kültür Sanat ve Kongre Merkezi ise Ankara'daki çok önemli bir boşluğu doldurdu. Ramazan ayında düzenlenen iftar yemekleri 7 bin 500 kişiyi bir araya getirirken, dört ayda 11 ayrı kurum ve kuruluştan toplam 11 bin kişi Ulucanlar Cezaevi Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'nden faydalandı.

"ALTINDAĞ'I ESKİDEN OLDUĞU GİBİ ANKARA'NIN KÜLTÜR SANAT MERKEZİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
1940-50'li yıllara kadar Ankara'nın kültür, sanat, tarih ve edebiyat merkezi olan Altındağ'ın 1950'lerden sonra uygulanan yanlış göç politikaları ile birlikte kan kaybettiğini belirten Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Altındağ'ı eski günlerine döndürmek için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi. Gecekondu bölgelerine büyük kültür merkezleri yaptıklarını belirten Başkan Tiryaki, bu uygulamaları nedeniyle önce eleştirildiklerini ve kendilerine "Gecekondu bölgesinde kültür merkezi olur mu, buraya kim gelecek?" diye sorulduğunu kaydetti. "Örneğin Necip Fazıl Kültür Merkezi, Gülpınar Mahallesi'ne gecekondular arasına yapıldı. Cemil Meriç Kültür Merkezi de yine Doğantepe Mahallesi'ne, gecekonduların arasına yapıldı. Ancak bu merkezlerin açılmasının üstünden çok geçmeden kullanılma oranları bu tesislerin ne kadar çok tercih edildiğini gösteriyor. Üstelik, kültür merkezlerinin çevresinde de gecekondular yıkılmaya, yerine modern apartmanlar yapılmaya başlandı. Örneğin Gülpınar Mahallesi'ne gidin, iki yıl önceki görüntüden eser yok. Müteahhitler bu mahalleye ilgi göstermeye başladı ve mahallenin görünümü tamamen değişti" diyen Başkan Tiryaki, 'Gecekondu arasında kültür merkezi yapılmaz' diyenlerin yanıldığını, Altındağ ve Altındağlının her zaman en iyisini hak ettiğini sözlerine ekledi.
(BK-CC-Y)

26.01.2013 12:19:09 TSI

Editör: Wan Haber