Son günlerde yaşanan siyasi gelişmeler ekonomi piyasasına da yansıdı. Dolar ve Euro’nun coştuğu günde altında bu coşkuya ayak uydurdu. Dolar günü 2.50 seviyesinde kapatırken altında çeyrek 155’i gördü.

Para Piyasaları Uzmanı kuyumcu İslam Memiş, “Bugün dünya piyasalarında olumlu bir başlangıç vardı ama bizim borsada 2.88 düşüş oldu. Borsa sert düşüş yaptı ama bunun nedeni dolar/TL kurunun tekrar tarihi bir çıkış yakalamasıdır. 2.30 seviyelerine geldi dolar TL kuru ama merkez bankası müdahale etti. 2 milyar dolar bir müdahale söz konusu oldu. Ama bu müdahaleye çokta dolar/TL kuru etkisi olmadı 2.50 seviyesinde günü kapatmış oldu. Bugüne baktığımızda çok şaşırtıcı gelişmeler oldu. Hem dolar/TL kuru zirveye geldi hem de altın kuru tarihi bir zirveye geldi. Altının kuru 93 seviyesine kadar yükseldi” dedi.

Altının yükselmesi ile birlikte ekonomide bir tepki oluştuğunu belirten Memiş, “Bütün vatandaşlar dün ve bugün olmak üzere döviz ve altın bozdurmaya sürekli geliyorlar. Son bir haftadır bütün kuyumcularda TL yetiştirmekte zorlanıyorlar. Çünkü vatandaş elindeki altın ve doları bozdurdu. Bugün tarihi zirveleri gördü. Çeyrek altın 155 satış yaptık. Cumhuriyet altınında 630’dan satış yaptık. Bu yükselişte benim vatandaşlara önerim ellerindeki altın ve dövizi bozdurmaları yönündedir. Çünkü altın bundan sonra bu seviyelerde bir süre devam edebilir ama seçimden sonra oldukça düşüş bekliyorum. Çeyrek altının 135 seviyesine kadar gerileceğini düşünüyorum” dedi.

Editör: Wan Haber