Antalya’da yapılan TESKOMB istişare toplantısına katılan Van Hızır Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Faruk Alpaslan, toplantıdan yen iş yeri açan, otobüs ve benzeri araç alan esnafa 500 bin liraya kadar kredi müjdesi çıktığını söyledi.

Toplantı hakkında Bölge Gazetesi'ne açıklama yapan Van Hızır Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Faruk Alpaslan, “İstişare Toplantımız çok verimli geçiyor. Toplantımızda esnafımızın önünü açacak, sıkıntılarını çözmede ciddi katkı sağlayacak, yeni yatırım yapmak isteyen esnafımızı destekleyen kararlar alındı. Kooperatiflerimizin kredi limitleri arttı,  başarılı kooperatiflerimiz ise bir üst gruba çıktı. Yeni yatırım yapmak isteyen esnafımıza da yeni kredi imkânı getirildi. Esnafımızı her zaman destekleyen Başta Gümrük Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkçi ‘ye ve bürokratlarına, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanımız Sayın Abdulkadir Akgün’e ve toplantımıza katılan genel müdürlerimiz ile kooperatif başkanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Toplumun yapı taşı ve bel kemiği olan, orta direk diye tanımlanan esnafımız, getirilen bu imkânlardan yararlanarak ekonomisini daha da güçlendirecek, geleceğe umutla bakacak. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman ve her şartta esnafımızın yanında olacağız. Çünkü biz esnafız ve esnaf dostuyuz ” dedi.

   KOOPERATİFLERİN KREDİ LİMİTLERİ YÜKSELTİLDİ

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinin kredi limitlerinin yükseltildiğini söyleyen Faruk Alpaslan,  “TESKOMB İstişare Toplantısı’nda alınan kararlar sonucunda, yaptığı çalışmalarda başarılı bulunan 350 Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi bir üst gruba çıkarıldı.  TESKOMB çatısı altında faaliyet gösteren kooperatifler 1 ve 2’inci gruplar bir kategori, 3 ve 4’üncü gruplar bir kategori, 5 ve 6’ıncu gruplar bir kategori olmak üzere 6 grup ve 3 kategori şeklinde çalışıyor.

Alınan kararlar doğrultusunda bugüne kadar 150 bin liraya kadar kredi verebilen 1 ve 2’nci grupta yer alan kooperatifler artık 200 bin liraya kadar, 100 bin liraya kadar kredi verebilen 3 ve 4’üncü grupta yer alan kooperatifler artık 150 bin liraya kadar, 75 bin liraya kadar kredi verebilen 5 ve 6’ıncı grupta yer alan kooperatifler de 100 bin liraya kadar kredi verebilecek. Böylece kredi kullanma şartlarında değişiklik yapılmazken, grupların kredi limitleri yükseltilmiş oldu” dedi.

YENİ İŞYERİ AÇAN ESNAFA BÜYÜK DESTEK

Yeni işyeri açan veya otobüs gibi büyük araç alan esnafa yeni desteklerin kapısının açıldığını ifade eden Faruk Alpaslan, “TESKOMB istişare toplantımızda alınan karar ile yeni işyeri açan esnafımız ile yeni otobüs ve benzeri araçları alan şoför esnafımıza, bugüne kadar verdiğimiz şartlar ile 500 bin liraya kadar ve 5 yıl içinde geri ödemesi yapılabilecek şekilde kredi imkânı sağlanıyor. İşyerini yeni açan esnafımız, gerek işyeri açılışında, gerekse işyerini çalıştırmaya başladığında ciddi ekonomik sıkıntılar çekebiliyor. Bu açıdan baktığımızda yen iş kuran esnafımız ile yeni otobüs ve benzeri araçları alan esnafımıza büyük bir destek sağlamış olacak” dedi.

TAŞIMA KOOPERATİFLERİNE BÜYÜK KOLAYLIK

Taşıma ihalelerine giren taşıma kooperatiflerine de büyük kolaylık getirildiğine dikkat çeken Faruk Alpaslan, “Taşıma kooperatiflerimiz girdikleri taşıma ihalelerinde şartnamede yer alan öz malı olması gereken araç sayısı limiti şartı nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyordu. Bu şartı yerine getirebilmek için üyelerin araçlarını kooperatif üzerine kaydettirip öz malı limiti şartını tamamlamaya çalışıyordu. Bu da üyelerin ve kooperatiflerin mülkiyet açısından farklı sorunlar yaşamasına neden oluyordu. Alınan yeni karar ile artık bu sıkıntı da ortadan kalkıyor. Bundan sonra taşıma ihalelerine giren taşıma kooperatiflerimizin önünde öz malı limiti şartı olmayacak. Taşıma kooperatiflerimiz yapılan yeni düzenleme ile üyelerinin araçları ile ihalelere girebilecek. Yeni uygulama ile taşıma kooperatiflerimiz ve esnafımız büyük oranda rahatlatlayacak” dedi.

KONGRELER 3 YILDA BİR YAPILACAK

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinin genel kurul süreleri ile ilgili alınan karara da değinen Faruk Alpaslan, “Alınan yeni karar ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri her yıl genel kurul yapmayacak. Alınan karara göre gelecek yıl yapılacak olan genel kurullardan sonra, genel kurullarımız seçimli olarak 3 yılda bir yapılacak. Bu da yönetimlerin hedefleri doğrultusunda belirlenen yol haritaları ile daha sağlıklı çalışmasını sağlayacak. Ayrıca bürokratik işlemleri de azaltmış olacak” dedi.

4 gün sürecek olan toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Yozgat Milletvekili ve TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgün, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu  Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü  Mehmet Ali Akben, Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, Faruk Alpaslan’ın da içinde bulunduğu 1110 Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanları katıldı

Kaynak: Bölge gazetesi Van

Editör: Wan Haber