Mısır Çarşısı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan sosyolog Pınar Selek'in babası Alp Selek, kararın hukuksuz olduğunu dile getirdi. Kararı temyiz edeceklerini belirten Selek, "Verilen beraat kararı kazanılmış bir haktır, geri alınamaz" dedi.
Mahkemenin kararını açıklamasının ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, karara tepki gösterdi. Gurubun açtığı pankart önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayana baba Alp Selek, hukuk skandalıyla karşı karşıya olduklarını belirtti.
"Öyle bir hukuk skandalıyla karşı karşıya kaldık ki Türkiye'de bugüne kadar bu tip bir karar rastlanmadı" diyen baba Selek "Duruşmada bir arkadaşın dediği gibi ben sıkıyönetim mahkemelerine girdim. DGM mahkemelerine girdim. Bu kadar hukuksuzluk yapan bir mahkemeye hayatımda rastlamadım" dedi.
"Dava kapsamında o kadar çok usulsüzlükler oldu ki, o kadar yasaya aykırılıklar oldu ki, her karşı çıkışımızda sustular ama bildiklerini okumaya devam ettiler" diyerek mahkemeyi eleştiren baba Selek, "Pınar'a beraat kararı veren hakim ve hakimlerin verilen karardan kısa bir süre sonra bir hakimin hastalığı ve diğerinin bulunmamasından fırsat bulan iki tane yeni gelen genç hakim 'kararı geri alıyoruz biz' dediler. Kararı geri aldılar ve bugün Pınar'ın mahkumiyetine karar verdiler" diye konuştu.
Verilen beraat kararının kazanılmış bir hak olduğuna vurgu yapan Selek, "Kazanılmış hak geri alınamaz. Fakat bunlar öyle bir oyun yapıyor ki kararı geri alıyorlar. Savcı sanki beraat kararını temyiz ettiğini unutmuş gibi yeniden esas hakkında mütalaa veriyor. Bu esas hakkında mütalaaya da dayanarak savunma istiyorlar bizden. Biz diyoruz ki siz usulen hata yapıyorsunuz. Usullü hataları söyleriz, söylüyoruz da. Ama biz esas hakkında savunma yapmayız. Esas hakkında savunmayı genel kurula yapacağız" şeklinde konuştu.
Dosyanın iki kere temyiz edileceğini belirten Selek bunlardan biri ısrar kararı. Bu savcılık tarafından temyiz edilecek. Sonradan gelen iki hakimin verdiği mahkumiyet kararını da biz temyiz edeceğiz. Burada bulunan herkesle bu haksız hukuk dışı işlem yapan insanlara karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu mücadelenin sonunda onlar yerlerini bulacaklar" diye konuştu.
Alp Selek basın mensuplarının soruları üzerine kızı Pınar ile henüz konuşmadığını belirtti. Selek, kızı hakkında yakalama kararı çıkarılmasına ilişkin sorular üzerine ise, "Pınar için yakalama kararı çıktı ama bunun temyizi var. Zannediyorum Avrupa'da Pınar'ın bir dokunulmazlığı var. Avrupa halkı, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Pınar'a verilen kararın hukuk dışı olduğunu bizim kadar biliyorlar. Bizim kadar bilen bir Avrupa, Pınar'ı bu adamlara teslim etmez hiçbir şekilde. Böyle bir korkumuz yok" dedi.
(YM-AS-YHY-Y)

24.01.2013 19:51:20 TSI

Editör: Wan Haber