Ergenekon davasının firari isimlerinden olan savcı Zekeriya Öz hakkında Sol Parti sözcülerinin sorduğu sorulara Alman Federal Hükümeti'nden cevap geldi. Hükümet, Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın ülkelerinde olmadığını açıkladı.

12 Nisan 2016 tarihli, 20 soruluk “Alman Hükümeti'nin Gülen Hareketi'ne karşı tutumu” başlıklı soru önergesine, Alman hükümetinden yaklaşık 40 gün sonra cevap geldi. Sol Parti sözcüsü Ulla Jelpke ile birlikte Wolfgong Gehrke, Christine Buchholz, Andrej Hunko ve Katrin Kunert'in sorularına cevap veren Alman Hükümeti, Türkiye'nin terör örgütü ilan etmesine rağmen Fethullah Gülen ve cemaat hakkındaki tavırlarında bir değişiklik olmadığını duyurdu. Hükümet, Ergenekon Savcıları Zekeriya Öz ile Celal Kara'nın da ülkelerinde olmadığının saptandığını açıkladı.

Türkiye'nin özellikle 2015 yılında Gülen Hareket'nin Türkiye ve Almanya'daki, sempatizanları, eylemleri ve durumları ile ilgili olarak Almanya'ya bilgi aktardığını belirten Alman Hükümeti, bunların paralel örgüt kurdukları ve terör listesinde olduklarına ilişkin değerlendirmelere de, “Gülen Hareketi, AB içinde ve buna bağlı olarak Almanya'da da terör örgütleri listesinde değil” yanıtını verdi.

‘DEVLET SIRRIDIR' AÇIKLAYAMAYIZ
Alman Hükümeti'nin bir başka ilginç cevabı da, “Gülen Hareketi'nin Türkiye'de siyasi baskıya uğradığı konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ilişkin oldu. Bu konuda, “Buna ‘devletin çıkarı ve güvenliği' gözetildiğinden dolayı cevap verilmemektedir. Alman istihbaratı BND'nin bu konudaki mevcut olası bilgi kazanımının sağlanması nedeniyle verilecek cevap, sıkıntı yaratacaktır. Burada Alman hükümetinin çıkarı gözetilmektedir. Alman Federal Meclisi Gizli Arşiv Birimi'nde konuyla ilgili bilgi bulunuyor“ denildi.

Sol Parti'nin, "Kaçak ve aranan Ergenekon savcıları Zekeriya Öz ile Celal Kara hakkında ne biliyorsunuz? Türkiye iade talebinde bulundu mu?“ sorusuna ise Alman Hükümeti, Türkiye söz konusu edilen savcılarla ilgili Alman Hükümeti'ne gerekli belgeleri iletti. Bunların Almanya'da olduğunun saptanamadığına ilişkin bilgiyi de Türk Büyükelçiliği'ne ilettik“ yanıtı verildi.

Editör: Wan Haber