Almanya'nın Türkiye'ye göndereceği Patriot füze bataryalarının, Suecia Seaways isimli Ro-Ro gemisine yüklenmesine başlandı.
Baltık Denizi'ne kıyısı olan Lübeck şehrinin Travemünde limanındaki yükleme işleminin sona ermesinin ardından, geminin yerel saatle 20.00'de hareket etmesi bekleniyor.
Batarya sistemleri yaklaşık 2 bin 500 ton ağırlıkta, 300 araç ve 130 konteynırdan oluşuyor. 21 Ocak'ta İskenderun'a varması planlanan füzeler Türkiye'de bir yıl kalacak. 400 Alman askeri Türkiye'de görev yapacak.
Alman ordusundan Kai Bordowski yaptığı açıklamada, füzelerin başka bir limandan yükleneceğini belirterek, "Şu an burada füze bulunmuyor. Füzeleri başka bir limandan alarak gemiye yükleyeceğiz. Füzeler için, boyutundan dolayı farklı bir nakliyat gerekiyor" diye konuştu.
Alman ordusunda 20 yıldır görev yapan Murat Gezgin ise, Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olduğunu belirterek, Almanya'nın Türkiye'ye yardımının son dereceği normal olduğunu ifade etti.
Alman ordusunda görev yapan Türk kökenli bir diğer asker Hasan Yılmaz da, "Bizim için de bir ayrıcalık. Buradan Alman ordusu ile birlikte Türkiye'ye destek vermek gurur verici. Seviniyorum" şeklinde konuştu.
Almanya'nın Türkiye'ye patriot füzeleri göndermesine tepki gösteren 19 Mayıs Gençlik ve Halk Kültür Merkezi Başkanı Remzi Uysal ise, "Patriotların Suriye'den gelecek saldırılara karşı kurulmak istendiği söyleniyor. Oysa Suriye artık tükenmiş bir ülkedir. Düşüncemiz, bu ileride çıkacak olan bir savaşla ilgili. İran ile ABD arasında çıkacak bir savaşta Türkiye ayak altında çiğnensin diye bunlar konuluyor" dedi.
(ÖK-ÖK-D)

08.01.2013 16:04:54 TSI

Editör: Wan Haber