Almanya'da Neonazi teşkilat (NSU) tarafından katledilen 8'i Türk 10 maktülün aileleri Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından Berlin'deki Bellevue Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda misafir edildi.
2000 2007 tarihleri arasında Neonazi (NSU) teşkilatı tarafından katledilen 8'i Türk 10 göçmen asıllı maktülün ailelerinin de farklı suçlarla itham olunması Almanya'da göçmenleri rahatsız etmişti. Bu gergin havayı yumuşatmak için Cumhurbaşkanı Joachim Gauck bugün maktüllerin ailelerini Bellevue'de misafir etti.
Alman emniyetinin bu hadiseden yüzkarası ile çıktığını dile getiren muhalif Yeşiller Partisi'nden Hans-Christian Stroebele, "Yabancı düşmanlığı ideolojine bağlı bu çirkin hadisede Alman güvenliği göçmen asıllı insanların hayatlarını korumakta başarısız olmuştur" dedi.
Almanya Türk Toplumu'nun Başkanı (TGD) Kenan Kolat, yaşananların skandal olduğunu kaydederek şöyle konuştu:
"Bırakın vicdanı rahatlatmayı, ölenlerin kemiklerini sızlatıcı bir gelişme var. Bu kadar aksiliklerin bu kadar hataların üst üste gelmesi rastlantı mıdır diye insan sorduğunda, hayır bu kadar da rastlantı olamaz deme ihtiyacını duyuyor. Almanya'da büyük bir skandal yaşanıyor. Bu skandalın boyutlarını daha anlamış değiliz. Federal hükümetin iç işleri bakanı bu skandalı örtmek için elinden geleni yapıyor. Bilgi vermiyor, yeterli şekilde aydınlatmıyor, bu konunun üzerine gidilmiyor. Başbakan da her ne kadar söz vermiş olmasına karşın eline almadı. Biz istiyoruz ki Başbakan Angela Merkel bu konuyu eline alsın, bakanlar kurulunu toplasın burada bütün boyutları ile bu konunun üzerine gidilsin."

AYNI CADDEDE DOĞDU, AYNI CADDEDE ÖLDÜRÜLDÜ, CADDEYE İSMİ VERİLDİ
Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile görüşme esnasında bir konuşma yapan maktul babası İsmail Yozgat, gözyaşlarını tutamayarak şöyle konuştu:
"Oğlum Halid, 1985'te Kassel şehrindeki Hollande caddesinde 82 numarada doğdu. 6 Nisan 2006'da aynı caddede, aynı evde öldürüldü, kollarımda can verdi. Eğer devlet bize milyonlarca para verse almıyorum. Arzumuz, bu işin aydınlatılması. Bu bizim acımızı geçirmiyor ama biraz azaltabilir. Bundan dolayı cumhurbaşkanımızdan, tüm ilgilenenlerden yardımcı olmalarını bekliyoruz. Başbakanımız Angela Merkel'i de selamlıyorum. O bana 1 sene önce, 2o Şubatta 2012'de, 'size yardım edeceğim' dedi. Ve benim şu anda yardıma ihtiyacım var. Hepinize kalpten teşekkür ediyorum."
Neonaziler tarafından öldürülen Halit Yozgat'ın ismi doğduğu ve öldürüldüğü cadde olan Hollande caddesine verildi.
Neonazilerin katlettiği 10 kişiden 8'i Türk, 1'i Yunan ve 1 tanesi de kadın bir polis idi.
(CTŞ-YHY-D)

18.02.2013 18:13:22 TSI

Editör: Wan Haber