Güney Kıbrıs'ta Rus zenginlerin kara paralarının aklandığı iddiaları Alman basınında yer almaya devam ederken, Almanya'nın bu konunun araştırılması için Güney Kıbrıs'a bir heyet gönderilmesini istediği iddia edildi.
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan 'Politis' ve diğer gazeteler, Alman 'Die Welt' gazetesinin Pazar günkü sayısında Alman hükümetinin, Güney Kıbrıs'a yönelik yardım paketinin onaylanması öncesinde şüpheli banka hesapları ve vergi kaçakçılığı konularının araştırılmasını istediğini yazdılar.
Habere göre, Alman hükümeti ekonomik yardım paketine onay vermek için söz konusu iddiaların araştırılması amacıyla Güney'e bir uzman heyet gönderilmesini istiyor.
Alithia Gazetesi ise, Almanya'nın yanı sıra Avusturya, Finlandiya ve Hollanda'nın da kara para aklanması hususunda araştırma ekibi gönderilmesini talep ettiklerini yazdı. Gazete, bu konudaki iddiaların dün, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın da gündemine getirildiğini ve Hristofyas'ın bu meseleye dair "bir bilgisi olmadığı" cevabını verdiğini de yazdı.
EUROGROUP TOPLANTISI GÜNDEMİNDE GÜNEY KIBRIS YOK
Öte yandan gazete, bugün ve yarın gerçekleştirilecek Eurogroup Toplantısı'nın gündeminde Güney Kıbrıs'ın yer almadığını, bunun da memorandum imzalanmasının Mart ayına kaldığı intibaını verdiğini yazdı.
Haberde, Eurogroup Toplantısının Troyka ile Güney Kıbrıs arasındaki memorandum için belirleyici olacağı düşüncelerinin doğru çıkmadığının, Güney Kıbrıs'ın gündemde yer almamasından anlaşıldığı belirtilirken buna mukabil toplantı çerçevesinde gerçekleştirilecek ikili temaslarda mevzunun gündeme gelmesinin beklendiği ifade edildi.
Diğer Rum gazeteleri de bugün şu başlıkları kullandılar:
Simerini: "Almanlar Kıbrıs'a Çamur Atıyor Sözde Kara Para Aklanması Konusunda Araştırma İsteyecekler Yeniden Yapılandırma Miktarı Olmaksızın Bugün Eurogroup Toplantısında".
Fileleftheros: "Boş Ellerle Toplantıya Kara Para Aklama Konusunda Eurogroup'ta Acımasız Yaylım Ateşi Almanlar Kara Para Aklama Araştırması İstiyorlar".
Haravgi: "Almanya Israr Ediyor."
(MG-CTŞ-D)

21.01.2013 12:46:36 TSI

Editör: Wan Haber