Avrupa Birliği'nin sunduğu Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi kapsamında Almanyaya giden İzmit Belediyesi ve İzmit Milli Eğitim Müdürlüğü heyeti, 5 günlük ziyarette Almanların kültürel yemeklerini öğrendiler.
İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezgin Çuhadar ile İzmit Belediyesi'nden Betül Taşer, Sinem Gülenç ve Sinem Uçan'ın katıldığı Grundtvig öğrenme ortaklığı projesinin ilk ayağı, Almanya'da gerçekleşti. Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Romanya, İtalya, Slovakya ve Finlandiya'nın partnerliğindeki projede, kültürel ve yerel yemekler yapılarak birlikte tadına bakıldı.
Yerel yemeklerin ve ürünlerin tanıtılması, unutulmaması ve ortak ülkeler vasıtasıyla diğer ülkelere de duyurulması açısından önem gösteren projeyle ilgili bilgi veren İzmit heyeti, "Doğal kaynakları tüketmek adına, 'To Think Globally, Eat Locally' temasıyla küresel düşünüp, yerel yemek temasını vurgulamaktayız. Aynı zamanda kültürel çeşitliliği korumayı ve değerlendirmeyi de amaçlıyoruz" dediler. Türkiye'yi temsilen katılan İzmit heyeti için toplam 16 bin 500 Euro bütçe ayrılırken, projenin ikinci durağının ise Mart 2013'de İzmit'te yapılacağı öğrenildi.
İzmit heyeti Almanya'daki proje kapsamında Almanların yeşil lahanasını öğrendiklerini söylerken, "Biz de 5 ülkenin heyetini Mart'ta güzel bir şekilde ağırlayacağız. Onlara şehrimizin meşhur pişmaniyesi ile Osmanlı şerbeti yapımını öğreteceğiz. Proje esnasında tüm ortaklarımız, katılımcılarıyla birlikte atalarımızdan buyana gelmiş olan farklı üretim, yetiştirme ve tüketim yollarını öğrenerek ülkemizden mutlu bir şeklide ayrılmalarını sağlayacağız" şeklinde konuştular. Temmuz 2014'de sona erecek proje kapsamında her ülke temsilcileri, sırasıyla birbirlerine ziyarette bulunarak kültürel yemekleri birlikte yapma ve tanıma fırsatı bulacaklar. 6 ülke temsilcileri, proje sonunda tüm yemek çeşitlerini bir kitapta toplayarak 6 partner ülkesinde dağıtacaklar. Projenin ve kitapların dili ise İngilizce olacak. İzmit heyetinin ziyareti, Almanya'daki internet sitelerine de haber konusu olduğu öğrenildi.
(UU)

09.12.2012 10:58:35 TSI

Editör: Wan Haber