Alman Patriot Füze Sistemi Birliği Komutanı Albay Marcus Ellerman, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe'yi ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hava savunma sistemlerinin kurulumunun tamamlandığını belirten Albay Ellerman, "Sistemler artık çalışır vaziyette. Dünden itibaren harekat imkan ve kabiliyetine eriştik" dedi.
Albay Marcus Ellerman, Patriotlar'ın Gazi Kışlası'na konuşlandırılmasının ardından bugün Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe'yi ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Albay Ellerman, sempatik tavırlarıyla dikkat çekti. Kente gelişlerinden bu yana Türk askerinden de büyük destek gördüklerini kaydeden Ellerman, "Kahramanmaraş'ta iki sistemi tesis etmiş durumdayız. Dünden bu yana harekat imkan ve kabiliyetine eriştik. Bu çerçevede Türk mevkidaşım ve Türk askerinin çok olumlu yönde desteklerini gördük. Bunu özellikle vurgulamak isterim" diye konuştu.
Ellerman, bir basın mensubunun radar sistemlerinin insan sağlığına zararı olup olmadığına ilişkin sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
"Sistemlerde insana zararlı hiçbir şey yok. Radar sistemiyle ilgili bir takım önleyici mesafeler vardı. O mesafelere uyulduğu takdirde hiçbir sorun çıkmayacaktır. Zaten Türk ordusu da bizi bu konuda desteklemektedir. Özellikle o mesafelerin korunması içinde güvenlik önlemleri alınmaktadır."
Ellerman, bir gazetecinin İskenderun'da Alman askerlerine yönelik çuvallı protestoya ilişkin sorusu üzerine, "İskenderun'daki olaya gelince aslında çok üzüntü verici bir olaydı. Ancak yine Türk güvenlik güçleri o konuda da çok iyi görev yaptılar. İstisnai bir olay olduğunu çok net bir biçimde görüyoruz. Kahramanmaraş'ta ise halk tarafından gayet güzel karşılandık. Burada bu tür bir olayın olacağını beklemiyoruz" dedi.
Albay Ellerman, yardımcısı Yarbay Sehulz Frank, Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Cömert ve Emniyet Müdürü Metin Aşık'ın da katıldığı ziyaretin ardından valilikten ayrıldı. Ellerman'ın makam aracına biner binmez emniyet kemerini takması dikkat çekti.
Vali Şükrü Kocatepe ise gazetecilere yaptığı değerlendirmede, Patriotlar'ın kurulumunun sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirtti. Alman askerlerine kentte kaldıkları süre boyunca gerekli misafirperverliğin gösterileceğini kaydeden Kocatepe, askerlere de riayet etmeleri gereken hassasiyetlerin iletildiğini vurguladı. Kocatepe, şunları ifade etti:
"Biz kendilerine Kahramanmaraş'ımızın hassasiyetlerini, özelliklerini ve sahip olduğu değerlerini anlattık, izah ettik. Onlar da zaten ülkemizi tanıyorlar. Yani komutanlar daha önce turist olarak 4-5 kez ülkemize gelmişler. Bizim Almanya'da hemşehrilerimiz var. Dolayısıyla Kahramanmaraş'taki kalış sürelerinde bir sorun yaşamayız. Onlar bize görevli olarak geldikleri için bizim de onlara ev sahibi olarak gerekli misafirperverliği göstermemiz gerek. Ancak kendilerinin askeri birlik olmaları nedeniyle dışarıdaki davranışlarında olsun veya insani ilişkilerinde olsun Türkiye'nin bir Avrupa gibi olmadığını ve Kahramanmaraş'ın da bazı hassasiyetleri olduğunu, değer verdiği konularda kesinlikle taviz vermeyeceğini anlattık. Örneğin içkili, alkollü vaziyette Kahramanmaraş'ımızın sosyal hayatında sıkıntı yaratabilecek davranışların olmasına tahammül edilemeyeceğini buna benzer örneklerle izah ettik. Onlar da zaten konuları bildiklerini ve bu konuda askerlere emir verdiklerini, duyarlı olacaklarını söylediler."
Görev yapan Alman askerlerden 290 tanesinin rütbeli, 60'ının ise er olduğunu dile getiren Kocatepe, "Hepsi okumuş yazmış, kültürlü insanlar. Dolayısıyla bir süre sonra belki eşleri de görmek amacıyla buraya gelecekler. Belki bu durum bizi Almanya'ya bağlayabilecek bir fırsat olacak. Bundan sonra başlayacak turizm, insani ve dostluk ilişkisinin belki bir başlangıcı olacak. Bu fırsatı da inşallah olumlu değerlendiririz diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
(YUT-CC-Y)

29.01.2013 12:42:04 TSI

Editör: Wan Haber