Almanya Federal Parlamentosu, Türkiye'ye 2 adet Patriot bataryası konuşlandırılmasına dair hükümet tezkeresini onayladı.
Yılbaşı tatiline girmeye hazırlanan Alman Federal Meclisi, bugün gerçekleştirdiği son oturumda Türkiye'ye Patriot füzeleri ve Alman askerlerinin gönderilmesi konusundaki kararını verdi.
Alman meclisinde bugün düzenlenen ve 555 milletvekilinin katıldığı oylamada, 461 milletvekili Patriot sistemlerinin gönderilmesinden yana oy kullanırken, 86 milletvekili "hayır" oyu kullandı. Oylamada 8 milletvekili ise çekimser kaldı.
Daha önce, Sol Parti Meclis Grubu karara karşı çıkacağını, diğer parti meclis grupları ise destek vereceklerini açıklamıştı.
ALMANYA'NIN ÖNCELİKLERİ
Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maizière daha önce yaptığı bir açıklamada, Türkiye'ye asker gönderdikleri takdirde, uluslararası topluma "Türkiye'nin güvenliği bütün NATO üyelerini ilgilendiriyor" mesajı vereceklerini söyledi.
Bakan de Maiziere, ancak Alman askerlerinin Türkiye'ye gönderilmesinde üç hususun önemli olduğunun altını çizdi: "İlk olarak, bu görev sadece savunma amaçlı; yani Türk halkı ve topraklarının korunması hedefleniyor. İkincisi, Suriye'de uçuşa yasak bir bölgenin oluşturulması veya buna destek verilmesi kesinlikle söz konusu değil. Üçüncü husus ise askerlerimiz NATO komutanına ve NATO'daki komuta zincirine bağlı olacak."
Almanya, Türkiye'ye iki Patriot füze bataryası ile en fazla 400 asker göndermeyi planlıyor. Bakan de Maiziere, iki füze bataryası için 170 askerin görevlendirileceğini, diğer askerlerin ise lojistik destek sağlayacağını kaydetti.
Alman askerlerinin görev süresinin en geç 31 Ocak 2014'te sona ermesi öngörülüyor. Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Link, askerlerin Türkiye'nin Suriye sınırına yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Kahramanmaraş'a konuşlandırılmasının
(ÖK-ÖK-D)

14.12.2012 15:19:56 TSI

Editör: Wan Haber