1914 Sarıkamış Harekatında kurşun atamadan Allahuekber Dağlarında donarak şehit olan askerler, Şenkaya İlçesine bağlı Gaziler (Bardız) köyünde düzenlenen törenlerle anıldı.
Şenkaya Kaymakamlığı ve Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından düzenlenen törene, çeşitli illerden, Lübnan ve Filistin'den gelen 450 izci katıldı. Tören; saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı ve istiklal marşının okunması ile başladı. Akabinde 85. Alayın Sancağı teslimi ve Gaziler Köyü Camisi'ndeki minareye çekilişi temsili olarak canlandırıldı.
Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı, "Gaziler Köyünde kamp yaptıklarını ve biz buraya dedelerimizin saçlarını okşamaya ve Kaynak Yayladaki şehitlikte çadır kurup şehitlerimizin yanında yatmaya geldik. Gerek burada gerekse bulunduğumuz illerde karar vermek ilginç bir hadisedir. Bir karar verirsin kahraman olursun, bir karar verirsiniz rezil olabilirsiniz. Burada şehit olmuş Mehmetçikler boşu boşuna şehit olmadılar. Sonuç itibariyle kazanılmış bir savaşın kahramanlarıydılar" dedi.
Şenkaya Kaymakamı Murat Şener, "Sarıkamış Harekatı hakkında bilgi veren Şener 98 yıl önce bugün 24 Aralık 1914'de 9. Kolordu Bardız'a girdiğinde Bardız rus işgali altındadır ve Bardız alınır. Rus bayrağının yerine çekilecek bayrak bulunamaz, 85. Alayın Sancağı Rus bayrağının yerine asılır. Sarıkamış harekatı tarihimizde yer alan destansı vatan savunması örneklerinden diridir. Bu dağlarda 90 bin şehit verilmiş olduğu bu harekat vatan uğruna göğüs gerilen zorluk ve fedakarlıkların simgeleşmiş olduğu bir harekattır" diye konuştu.
Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan, "İçinde bulunduğumuz her alanda bir taş şehit mezarıdır. Bu vatan kutsaldır görülen görülmeyen koruyucuları vardır. İlelebet payidar kalacaktır. Bu vatanın her erdi bir askerdir" dedi.
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, "Medeni Milletler tarihlerini iyi bilip yaşayan ve o konuda fedakarlık değil ama katılımda bulunan anan bugün bu karlı kış havada dondurucu havada buraya katılabilen insanlardan oluşan milletlere denir. İşte biz ceddimizle atalarımızla dedelerimizin çektiği sıkıntıları yaşayabilmek adına bugün gençlerimiz burada bulunmuş oldular onlara teşekkür ederim. Şimdi sınırlarımız dışında olup da o zaman o kolorduda askerlik yapan bugün değerli Lübnanlı kardeşlerimiz burada. Suriye cephesinden gelmiş Arap askerlerimizin de olduğunu belirtmek isteriz. Gerçekten üstleri başları olmayan yazlık kıyafetlerle buraya katılmış olan o askerlerimizi de diğerleri gibi burada rahmetle anıyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Gaziler Köyü Kur'an kursu binasının açılışı yapıldı. Programa katılanlar yoğun kar yağışı, soğuk hava ve fırtınaya rağmen Çakır Baba Şehitliğini ziyaret ederek dua etti.
Tören Çakır Baba Şehitliği ziyaretinin ardından sona erdi.
(YHY-Y)

24.12.2012 21:03:31 TSI

Editör: Wan Haber