Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Ali Dürüst, Galatasaray TV'de yeni transferler ve sarı-kırmızılı futbolcu Felipe Melo'nun aldığı 4 maç cezayı değerlendirdi.
İlk olarak transferlere yönelik yapılan yorumları değerlendiren Dürüst, "Transfer spekülasyonları vardı. 'Drogba gelecek, Burak gidecek' gibi. Bunu yalanladık zaten. Bizim Burak'tan beklentimiz, bugün veya yarın değil, önümüzdeki 10 seneyle ilgili. O transferi yaparken bizim kadromuzda kıymetli santrforlar vardı. Buna rağmen Burak ile mukavele yaptık. Dolayısıyla öyle bir şey söz konusu değil. Bunu açıklığa kavuşturayım" dedi.

"DROGBA, HEM KARİYERİ HEM DE KİŞİLİĞİNİN SAĞLAMLIĞIYLA TAKIMA KATKI SAĞLAYACAKTIR"
Dürüst, Galatasaray'ın yeni transferi Didier Drogba ile ilgili olarak ise, "Taraftarımız heyecanlılar, gerekli ilgiyi gösteriyorlar. Ama oradaki kamu nizamını da bozmamak lazım. Biz önümüzdeki günlerde zaten oyuncumuzu taraftarımızla bir araya getireceğiz. Dolayısıyla orada sıkıntı vermemek adına ben biraz daha sakin olmalarını tavsiye ediyorum. Onların yakın ilgisine teşekkür ediyoruz, sonuçta onlar bize bu keyfi veriyorlar, oyunculara bunu gösteriyorlar. Her oyuncumuza, ayrım yapmıyorlar. Sezon içi kamplarında görüyoruz, deplasmalarda görüyoruz. Gerekli ihtimamı gösteriyorlar. Kariyerine baktığımız vakit, başarılarla dolu olduğunu görüyoruz. Saha içindeki kişiliği çok önemli. Galatasaray'ı Galatasaray yapan teknik kabiliyetten ziyade bu tür oyuncularla donanmış olmalı. Yüksek karizması olması bir oyuncu daha katıldı. Hem kariyeri hem de kişiliğinin sağlamlığıyla katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin dünyada en tanınmış markasının Galatasaray olduğunu vurgulayan Dürüst, Schalke maçına kadar da oyuncuların hazır olacağını ve Fatih Terim'in kime görev verirse sahaya çıkan 11 kişi takımını en iyi şekilde temsil edeceğini söyledi.

"TAHKİM KURULU, HAKEM RAPORUNU DİKKATE ALMIYOR"
Ali Dürüst, Felipe Melo'ya verilen dört maçlık cezanın onanmasına ilişkin ise, "Böyle gündemlerle burada olmak istemezdik; ama maalesef kamuoyunun, Galatasaray kamuoyunun değil yalnızca, spor kamuoyunun kafası karışık. Biz sporda hep kardeşlik, huzur arıyoruz, bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Fakat şu anda hem taraftarımıza, hem spor kamuoyuna karşı durumu açıklamakta sıkıntı çekiyoruz. Diğer olay olduğu vakit burada bir açıklama yaptık, bazı kritikler de aldık. Ama bizim burada yaptığımız açıklama, oyuncunun almış olduğu cezayla ilgili değildi. Üç kurum arasındaki çelişkiyi ortaya koyduk. Disiplin Kurulu, bir ceza veriyor. Tahkim Kurulu, hakem raporunu dikkate almıyor. Bir uygulama getirerek görüntülere bakıp o görüntülere göre cezayı indiriyor. Biz kurullar arasında böylesi çelişkiler olmasının futbola zarar vereceğini ifade ettik. Aradan zaman geçtikten sonra benzer bir olay daha gerçekleşti. Bir tarafta hakemin bir şikayeti var, raporu da var. Bir harekete maruz kaldığını söylüyor. Disiplin Kurulu, buna göre ceza veriyor. Tahkim'e gidiliyor, bir sıvı olduğu ve bu sıvının tükürük olarak adlandırılmayacağı söyleniyor. Ceza da bir maça iniyor" açıklamasını yaptı.

"FEDERASYON GÜVENİLİRLİĞİNİ KAYBETMİŞTİR"
Dürüst, Felipe Melo'nun cezasına ilişkin konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Oyuncumuzun karşı takım oyuncusuyla karşılaşması var. Orada orta hakem olayı uzak olduğu için görmüyor. Diğer hakemin vermiş olduğu rapor ve diğer oyuncunun ifadesiyle tükürükten dolayı Disiplin'e veriliyor, dört maç ceza alıyor. Galatasaray Spor Kulübü ise en iyi savunmasını yapıyor. Tabii ki hukuksal bazda. Hiçbir zaman Tahkim Kurulu'nun toplantısından önce Federasyon'a gitmeyi düşünmedik. O tür savunma bizim alışık olmadığımız savunmadır. Ama hukuk kuralları içinde en iyi savunmayı yaptık. Biz karşımızdaki bir hukuk kurulu olarak telakki ediyoruz. Dolayısıyla bir hukuk kurulundan hukuka uygun bir davranış bekliyorduk. Ancak çıkan sonuç şudur, 'Ben sizin suçlu olduğunuzu ispat edemiyorum, siz suçsuzluğunuzu ispat edin.' Bunu kamuoyuna nasıl anlatacaksınız? Hukukta böyle bir şey yok. Tükürmediğine dair bir emare olmadığını söyleniyor, o zaman tükürdüğüne dair bir emare varsa onu göstermek lazım. Dolayısıyla bizim burada sıkıntımız büyük. Federasyon da güvenilirliğini kaybetmiştir. Eğer görüntüden bir karar verilecekse, görüntüler o kadar net ki. Delil ve emare olayını neye karar verdiler? Tahkim, bir hukuk kurulu. Dolayısıyla geçmişteki performanslarına baktığımızda, oraya birtakım amaçlarla gelmiş olduklarını maalesef görmüş oluyoruz. Ve dünkü karar da kamu vicdanını çok yaralamıştır. Biz spor kamuoyu adına Federasyon'dan açıklama bekliyoruz."

"BU ŞARTLAR ALTINDA LİGİ HUZUR İÇİNDE BİTİRMEMİZ ZOR OLUR"
Ali Dürüst, Türkiye Futbol Federasyon'undan konuyla ilgili açıklama beklediklerinin de altını çizerek, "Oyuncumuz Engin Baytar 11 maç ceza aldığı vakit, bizim itirazımız cezanın fazlalığına dairdi. Yoksa biz oyuncumuza ceza da verdik. Ama Sayın Federasyon Başkanı, 'az bile vermişler' diyerek o konuda bir yorum yapmıştı. Şimdi bu konuda nasıl bir yorum yapacaklar, onu merak ediyoruz. Kamuoyunun gözü önünde oluyor bunlar da. Bizim üç hafta sonra çok önemli bir Schalke maçımız da var. Burada haksız olarak oyuncumuzu sahaya sürememek sahiden büyük bir dezavantaj. Ya bir art niyet arayacağız burada ya da kurumun yetersizliğinden bahsedeceğiz. Hangi tarafa bakarsanız, bakın, sıkıntı verici bir durum. Geçen olayda bir hakem, 10 santimetre uzaklıkta kendisine yapılan olayı raporuna yazıyor. Yanlış veya yalan beyan verdiği iddia edilerek bu şekilde karara varılıyor. 10 santimetrede kendisine yapılan olayı süzemeyen hakemden 100 metredeki sahada nasıl verim bekleyeceksiniz? Bu bizimle ilgili değil. Bu, herkesin vicdanını sızlatıyor. Ve sorgulanıyor Türkiye Futbol Federasyonu. Dolayısıyla TFF, Tahkim Kurulu ile ilgili gerekli girişimleri yapmak durumunda. Önümüzde önemli maçlar var. Tüm takımlar için geçerli. Lig bu sezon yüksek rekabette geçiyor ve kurulların daha sağlıklı olması gerekiyor. Bu şartlar altında ligi huzur içinde bitirmemiz zor olur. Federasyon'dan bununla ilgili açıklama bekliyoruz. Sıkıntımız budur" şeklinde konuştu.

"TÜM OLAYI BİR OYUNCUNUN ORADAKİ TEPKİSİNE GÖRE SONUÇLANDIRARAK O OYUNCUYA DA HAKSIZLIK YAPIYORSUNUZ"
Dürüst, verilen ceza ile ilgili olarak konuşmasını şöyle sonlandırdı:
"Emare olmamasını görüyorsanız, emare olmasını da görmelisiniz. Burada kalkıp tüm olayı bir oyuncunun oradaki tepkisine göre sonuçlandırarak o oyuncuya da bir haksızlık yapıyorsunuz, onu da baskı altına alıyorsunuz. Hakem bundan önceki olay için raporunda tükürüldüğü ifadesi dikkate almıyorsunuz, burada rakip oyuncunun şu veya bu şekilde tepki göstermesinden doğan sonuca göre bir oyuncunun veya takımın kaderini etkileyecek karar alıyorsunuz. Bizim rakip takım oyuncusunun aldığı cezayla bir alakamız yok. Zaten bizim işimiz yok. Fakat burada çifte standart var. Birinde görüntülere bakıyor, diğerinde bakmıyorsunuz. Bizim durumumuza geldiğimiz vakit, yardımcı hakemin ve oyuncunun ifadesini esas alıyorsunuz, görüntüleri dikkate almıyorsunuz. Disiplin Kurulu'nun vermiş olduğu kararı Tahkim Kurulu iptal ediyor. Veya hakemin vermiş olduğu raporu yok farz edebiliyor. Kurullar arasındaki güvenilirliliği ortadan kalkmıştır. Kararı okuduğumuz zaman, ne kadar hukuksuz ve mantığa uymayan gerekçeler olduğunu görüyorsunuz. Buradaki çifte standardın her yerde olabileceğine dair endişelerimiz var. Dolayısıyla Federasyon'un eylem ve söylemle ortadan kaldırması gerekiyor."
(BH-BH-S)

08.02.2013 17:29:03 TSI

Editör: Wan Haber