Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, çıkmaz sokaklar nedeniyle bazı noktalara asfalt çalışması için iş makinesi sokamadıklarını belirterek, Türkmenbaşı Bulvarı'nda Obalar Caddesi'ne inen yola iş makinelerinin bir okulun içinden geçebildiğini söyledi. Aldırmaz, tüm ilçelerin asfalt sorununu bitirecek asfalt şantiyesinin tamamının 10-15 gün içerisinde bitirileceğini bildirdi.
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı ilk oturumu, meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın yönettiği oturumda söz alan CHP'li Necmettin Atay, kentin işlek caddelerindeki yol problemlerine dikkat çekti. Atay'ın gündeme getirdiği konu üzerine konuşma yapan Aldırmaz, Mustafa Kemal Paşa, Saydam ve Yaşar Doğu caddeleri ile Kozan yolunda asfalt çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Aldırmaz, asfalt çalışmaları sırasında çıkmaz sokaklar yüzünden iş makinelerini bölgeye sokmakta zorlandıklarını belirterek, "Türkmenbaşı Bulvarı'ndan gelip Obalar Caddesi'ne inen yola iş makinelerini girdiremedik. Seyhan'daki arkadaşlarımızla yaptığımız istişare sonucunda, oradaki bir okulun bahçesinden iş makinelerini girdirmeye karar verdik. Orada 20'ye yakın çıkmaz sokak, toplamda da 132 adet çıkmaz sokak problemini çözdük" dedi. 200 ton saate göre asfalt üretecek şantiyenin de çalışmalarının neredeyse tamamlandığını söyleyen Aldırmaz, "Şantiye, bütün ilçelerin asfalt sorununu çözecek kapasitede. Zaten tamamı bitti sayılır, bir enerjisini vereceğiz. İnşallah 10-15 gün içerisinde bütün çalışmaları tamamlanacak" diye konuştu.

"CHP'Lİ ÖZERDEN YALITIM ÖNERİSİ"
Oturumda gündem dışı söz alan CHP'li Bekir Sıtkı Özer de Kozavezir İş Merkezi'nin geçtiğimiz Aralık ayında şiddetli yağmur sonrası yer altı sularının altında kaldığını hatırlatarak, oradaki esnafların sorunlarını gündeme getirdi. Özer, konuyla ilgili bir rapor hazırladığını belirterek, edindiği bilgileri açıkladı. Özer, esnafın iş merkezinde 20'i geçkin kuyu açıp, bina dışına 7 ayrı noktada sabit, elektrikli büyük sondaj pompası yerleştirdiğini bildirdi. Belediyenin binada yılda 480-528 bin lira elektrik ve yakıt parası ödediğini anlatan Özer, "Senelik ortalama 500 bin liralık yakıt ve enerji bedellerinin yanı sıra bodurum katın kötü şartları, esnafın içinde barınıp, müşterilerin ziyaret edebileceği durumda değildir. TEDAŞ'a ait trafo ve elektrik ekipmanlarının su altında kalması sonucu ölüm tehlikesi riski çok yüksektir. Bodrum katın iptal edilip beton dökülmesi suyun zemin kata çıkmasına engel olmayacaktır. Yapılması gereken tek çözüm, han içinde dükkan sahibi esnafın bir süreliğine üst kattaki boş yerle tahliye edilip, tek seferde yalıtımın yapılmasıdır" şeklinde konuştu. İş hanında yalıtım uygulamaları hakkında detaylı bilgiler veren Özer, ortalama 2 milyon TL.'ye mal olması öngörülen bu çalışma ile bugün ödenen elektrik ve yakıt maliyetinin 4 yılda karşılanacağına dikkat çekti.
Aldırmaz ise Kocavezir İş Merkezi'ndeki sorunun çözmeye hazır olduklarını belirterek, "Buranın hukuki altyapısı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çözülür. Kocavezir İş Merkezi yönetimi anlaşsın. Yaptıkları takdirde biz belediye şirketleri olarak payımıza düşeni ödemeye hazırız. Yer altı suları kentte bazı yerlerde 30 santim, kimi noktalarda 1 metre yükseliyor. Özellikle kumluk alanlardaki suyun pompalarla çıkarılması çok tehlikeli. Böyle bir yöntemde kalan boşluk nedeniyle binaların çökmesine neden olabilir. Bundan dolayı suyu çekmemek lazım. Bu suyla yaşayacağımız ortada. Çok iyi bir bohçalama sistemiyle yer altı ve üstünden gelecek sulara mani olmak gerekir. İlde inşaatı devam eden oteller bu hususta güzel bir izolasyon yapıyor. Nehrin kenarındaki bir yapıda hiç su yok. İzolasyon için önce zemindeki su çekilmeli. Bize verilen bilgilere göre iş merkezindeki bu sıkıntı için 4 milyona ihtiyaç var. Orada esas olan zemini su seviyesine kadar doldurulup, köklü bir çözüm üretmektir" diye konuştu. Aldırmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sıkıntılı günlerinde esnaf orayı boşaltmak istiyor. Bahar gelince 'gelecek kışa kalsın' diyor. O sıkıntı bizde var. 20 yıl belediye burayı yapıp, satmış. Herkesin tapusu cebinde. Ayıplı malın süresi beş yıldır"
(SZP-AKL-Y)

11.02.2013 18:22:03 TSI

Editör: Wan Haber