Çukurova Oğuz Boyları Derneği'nin haftalık konferanslarının bu haftaki konuğu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz oldu.
Zihni Aldırmaz dernek binasındaki konferansında salonu dolduranlara şehirciliği anlattı, Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
"Şehircilik; insanların yürüme mesafesinde tüm ihtiyaçlarını karşılayacak yapılanmayı sağlamaktır" ifadesini kullanan Zihni Aldırmaz, "İki türlü kentler vardır; tarihi kentler ve yeni kentler. Burada zor olan tarihi kentlerle yeni kentlerin bütünleşmesidir. Adana'nın konumu da budur. Adana'nın 10 bin yıllık tarihi vardır. 4 bin yıldır adı ve konumu değişmemiştir. Dünyanın kullanılan en eski köprüsü Adana'dadır. Çukurova tarihsel olarak bir bütündür. Daha sonra siyasi nedenlerle bölünmüştür" dedi.
Adana'nın turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve yeni büyükşehir yasası ile bu potansiyelin altyapısının oluşturulması için imkan ortaya çıktığını belirten Zihni Aldırmaz, şöyle devam etti:
"Göreve geldiğimde Adana'nın bir fotoğrafını çıkardım. Eski Adana'nın tarihi dokusu ile yeni Adana'nın bütünleşmesini sağlamaya çalıştım. Kuzeye insanları taşımışız ama resmi kurumları taşımamışız. Oysa resmi kurumlar nüfusun olduğu yere taşınmalıdır. Bu konuda ciddi mesafe aldık. Resmi kurumlar nüfusun olduğu yerlere taşınmaya başladı. Çünkü en gelişmiş Çukurova ilçesinde dahi belediye kirada, kaymakamlık bir okulda ve ilçenin bir noteri bile yok. Biz teşhisi koyduk ve tedaviye başladık. Önce Adana'yı kuzeyden güneye, doğudan batıya birleştirecek ana arterler açmaya başladık. Kuzeyden güneye 6, doğudan batıya 4 bulvar açıyoruz. Atatürk Caddesi'ni tünelle Mustafa Kemal Paşa Bulvarı ve devamında Kenan Evren Bulvarı'na, Türkmenbaşı Bulvarı'nı da Obalar Caddesi'ne bağlamak için bulvar açma çalışmalarımız sürüyor. Bir de kavşak düzenlemelerine önem verdik. Yaklaşık 50 noktada kavşak düzenlemesi yaptık."
Zihni Aldırmaz, belediyenin metro borcu dolayısıyla sıkıntılı bir dönem geçirdiğini ancak yaptıkları tasarruflarla hizmet üretmeye devam ettiklerini anlattı.
Mezarlıklarda düzenleme yaptıklarını, sanayi sitelerinde asfalt çalışmalarını hızlandırdıklarını ve "Ortak Akıl Ortak Başarı" anlayışı ile hareket ettiklerini kaydeden Zihni Aldırmaz, 70'li yıllarda 1 milyon nüfusa göre yapılan altyapıyı yenilediklerini söyledi.
Zihni Aldırmaz, kültür sanat etkinliklerine önem verdiklerini bunun sonucunda 16 müze yaptıklarını ve Altın Koza Film Festivali'ni de çok iyi bir yere getirdiklerini anlattı.
Engelsiz Kent Engelsiz Ülke sloganı ile Adana'yı engelsiz hale getirmek için yaptıkları çalışmalarla ilgili de bilgi veren Zihni Aldırmaz, engellilerin kullanmadığı bir yapının tam olmadığını vurguladı.
Zihni Aldırmaz, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularını da yanıtladı.
Konferansın sonunda Çukurova Oğuz Boyları Derneği Başkanı Mehmet Demir, Zihni Aldırmaz'a teşekkür ederek, plaket verdi.
(AKL-Y)

28.01.2013 11:25:28 TSI

Editör: Wan Haber