Manisa'nın Alaşehir ilçesinde geçtiğimiz cumartesi günü şiddetli yağmurlar sırasında çöken evin enkazı, Anıtlar Kurulu'ndan henüz izin çıkmadığı için kaldırılamadı.
Alaşehir'de tarihi evler ve eserlerin yoğun olması gerekçesiyle İzmir 2 Nolu Anıtlar Kurulu tarafından, surlarla çevrili alan içinde kalan bölge yaklaşık 4 yıl önce sit alanı olarak ilan edildi. Sit alanı ilan edilen bölgede ne eski evler yıkılabiliyor, ne tamiratı yapılabiliyor. Ayrıca, Anıtlar Kurulu da restorasyon çalışması yapmıyor. Adeta kaderine terkedilmiş durumda olan evler yağmur, fırtına gibi doğal olaylardan veya kendiliğinden birer birer yıkılırken, can kaybına da davetiye çıkartıyor. Vatandaşlar yağmurlu, fırtınalı günlerde kaldırımlarda yürümekten korkuyor. Çaresiz kalan Belediye ise, sadece eski evlerin duvarlarına uyarı levhası yazmakla yetiniyor. Alaşehir'in tamamının anıtlar kurulu tarafından sit alanı ilan edilmesiyle, surlarla çevrili alanında kalan yaklaşık 17 bin bina sit alanı kapsamına girdi. Sit alanı kapsamına giren yüzde 72'lik bölgede bina yapmak, eski binalarda tamirat, onarım yapmak isteyen vatandaşlar, İzmir Anıtlar Kurulu'ndan izin almak zorunda kalıyor. Eski ve onarım bekleyen evlerde ikamet eden aileler, cadde ve sokaklarda oyun oynayan çocuklar, cadde ve sokaklarda yürüyen vatandaşların üzerlerine eski binalardan parçaların düşmesi, ev yıkılması ihtimali herkesi endişelendiriyor. Özellikle yağışlı ve fırtınalı günlerde evlerden çıkmak ve kaldırımlardan yürümek çok daha tehlikeli hale geliyor.

ÇARESİZ KALAN VATANDAŞ İSYAN EDİYOR
SİT alanındaki yaklaşık 17 bin konutun sahibi, "Tarihimize saygılıyız ama sahip çıkılırsa saygılıyız. Kaderine terk edilmiş yüzlerce bina var. Kendi evlerimizi tamir edemiyoruz, onarım yapamıyoruz. Evimizde yapacağımız bir tadilat için İzmir Anıtlar Kurulu'ndan izin almamız gerekiyor. Bu işlem de hem uzun sürüyor, hem de izin almak oldukça zor. Kaderimize terk edilmiş durumdayız" diyor.
Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban ise, "İnsanlarımız çaresiz, biz de çaresiziz. Cumartesi günü yıkılan binanın enkazını ne yazıkki kaldıramıyoruz. Anıtlar Kurulu'na yazı yazdık, gelecek talimatı bekliyoruz. Belediye olarak, sadece caddeleri trafiğe kapattık, evi boşalttık. Başka da bir şey yapamıyoruz. Alaşehir olarak bu tür bina çökmelerini bundan böyle daha çok yaşayacak olmamızdan korkuyoruz. Bu evde yaşayan insanların yıkıldığı sırada evde olmamaları tek tesellimiz. Evde de olabilirlerdi. Caddeden birileri de geçebilirdi. Dileğimiz Anıtlar Kurulu'nun buna bir an önce çözüm üretmesidir" diye konuştu.

2009'DA KORUMA KARAR ALINDI
İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 3 Nisan 2009 tarihinde aldığı bir kararla, Alaşehir ilçesinin yüzde 72"lik bölümünü 3. derece SİT alanı olarak ilan edilmişti. Bu karar, kentte inşaat sektörünün yanı sıra şehirleşmeyi de olumsuz yönde etkiledi. Yaklaşık 17 bin konutun yer aldığı büyük bir alanda yapılaşma durdu. Kurul, sit alanı ilan edilen bölgelerde en fazla iki katlı bina yapımına izin verirken, izin alma şartları da çok ağırlaştırıldı.
(ND-ERG-Y)

28.01.2013 15:10:19 TSI

Editör: Wan Haber