Manisa'nın Alaşehir ilçesinde iki hafta kadar önce aşırı yağışlar sırasında çöken SİT alanındaki binanın enkazı nihayet kaldırıldı. Yıkılma riski bulunan binalar için de İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan rapor beklendiği bildirildi.
Aşırı yağışlara dayanamayıp çöken binanın enkazının kaldırılması için İzmir Anıtlar Kurulu'ndan da bir yetkili Alaşehir'e geldi. Soğuksu Mahallesi İstiklal Caddesi'ndeki Macide Sınmaz'a ait evin enkazı, kurul yetkilisinin gözetiminde kaldırılarak Alaşehir Belediyesi Asfalt Şantiyesi'ne götürüldü. Enkazın şantiyede koruma altına alındığı, binanın kalan bölümü için ise rapor beklendiği belirtildi. Enkazın kaldırılmasının ardından, 16 gündür vatandaşın can ve mal güvenliği için kapalı tutulan İstiklal ve Sakarya Caddeleri ise kısmen trafiğe açılabildi.
Bu arada, Surlar içinde kalan ve 4 yıl önce koruma altına alınan 17 bin binanın akibeti ise henüz belli olmadı. Koruma altında olduğu için bir çivi dahi çakılamayan binalardan yıkılma ya da çökme riski bulunanların bir hayli fazla olduğu öne sürüldü. Evleri bu durumda olan vatandaşlar ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istemek için imza kampanyası başlatılacağını kaydetti.
Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban,"Yağışlar nedeniyle Soğuksu Mahallesi'ndeki ahşap ev yıkılmıştı. O gün sahiplerinin evde olmaması en büyük şansımızdı. Evi yıkılan aileyi başka bitr yere yerleştirdik. Alaşehir SİT alanı kapsamına alındığın için, evin çökmesiyle birlikte Anıtlar Kurulu'na haber verdik. Anıtlar Kurulu'ndan gelen bir yetkilinin nezaretinde enkazı 16 gün sonra kaldırabildik. Enkazı Asfalt Şantiyesi'ne dökerek koruma altına aldık. Çünkü, raporda enkazında korunması isteniyor. Bunların çözüm olmadığını biliyoruz. Binanın kalan durmunun ne yapılacağına da yine Anıtlar Kurulu karar verecek" dedi.
(ND-ERG-Y)

12.02.2013 09:00:47 TSI

Editör: Wan Haber