Zonguldak'ın Alaplı ilçesi iş adamlarından Burhan Alper, ilçede yaptırdıkları 36 oda ve 72 yatak kapasiteli planlanan 4 yıldızlı otel inşaatının sürdüğünü belirtti.
İlçeye yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Burhan Alper, 2012 yılında toplam bin 161 ton fındık ihracatı yaptıklarını, bunun dolar ve ton bazında geçen yılki ihracatın yüzde 50 oranında üzerinde olduğunu söyledi. Alper; "Geçtiğimiz yıl 4 bin 500 bin dolar ihracat yapmışken bu yıl 6 bin 143 bin dolar ihracat yapmışız. Geçen sene 700 ton olan ihracat bu yıl bin 161 ton gerçekleşmiş. Yani bir geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 hem tonajda hem de dolar bazında fazla ihracat yapmışız. Bu sene fındık fiyatlarının düşük olmasından dolayı ihracat fazla oldu. İstanbul İhracatçılar Birlikleri'nin listesinde bu rakamlarla biz 8.'inci olduk. Fabrikamıza geçtiğimiz yıl gerekli olan tüm yatırımları yapmış olduğumuzda bu yıl yapmamıza gerek kalmadı." dedi.
Alaplı'ya yatırım yapmaya devam ettiklerini ifade eden Alper, inşaatı süren 4 yıldızlı otelle ilgili bilgiler verdi. Alper; "İlçemize 36 odalı, 72 yatak kapasiteli bir otel yapmayı planladık. Bunun kaba inşaatı bitmek üzere. İlçemize gelecek misafirlerimizin konaklayabilecekleri bir otel; Alaplılı vatandaşların yemek yiyebileceği teras katında yazlık ve kışlık olmak şekilde bir restoranlı bir mekan kazandırmak istiyoruz. Bu amaçla yola çıktık, yolumuza devam ediyoruz. Ben yine söylüyorum bu ilçede kazanıyorum ve bu ilçeye harcama yapıyorum. Yatırımımı Alaplı'ya yapıyorum. İlçemizin otel ihtiyacı vardır. Rekabetin olduğu yerde kalite olur. Çevremizde yemek yemek için gittiğimiz mekanlar kaliteli ama çok fahiş fiyatlı. İnsan gittiğine gideceğine bazen pişman oluyor. Ama yok işte yok, yemek yiyebileceğiniz mekânlar o kadar sınırlı ki iki üç yerden başka onlarda ilçe dışında gidecek, misafirlerini götürebileceğin yerler yok. Bizler hem bu problemi çözmek, hem de il ilçe dışından gelen misafirlerimizi kaliteli mekanlarda konaklatabilmek için bu yola girdik" diye konuştu.

"KRİZİN AŞILMASININ TEK YOLU ÜRETİM"
İlçede yaşanan ekonomik krizin aşılmasının tek yolunun üretmek olduğunun altını çizen Alper, şunları söyledi: "Gümeli beldesinde, Dağköyü'nde, Belen köyünde, Hallı köyündeki, Çay köyü ve buna benzer diğer köylerimizdeki vatandaşımız yumurtayı, yufkayı, sütünü ve yoğurdunu marketten aldığı sürece biz ekonomik olarak hep geri gitmeye mecburuz. Bu bizim aslında gerçekten de ayıbımız. Üretmemiz lazım. Ben köylü olsam üç, beş tane inek beslerim. Çünkü herkesin köyde bunları otlatacak arazisi var. Ben 30-40-50 tavuk beslerim. Bunların yumurtasını marketteki yumurtalardan daha fazla ücretle tüketiciye satarım. Hele ki organik beslersem tavuklarımı tüketici bunları havada kapar. Ama yapmıyoruz. Kahve köşelerinde akşama kadar zaman öldürüyoruz ama hem kendi bütçesine hem de ilçe ekonomisine katkı sağlayacak girişimleri yapmıyoruz. Hep tüketen bir millet olarak nasıl kalkınacağız, nasıl ayakta duracağız. Tüm millet olarak herkes taşın altına elini sokması lazım. İlçenin üzerindeki ölü toprağını yine bu millet bu köylü bu insanlar atacaklar. Başka şansımız yok. Tembelliği bir kenara atmamız gerekiyor, üretmemiz gerekiyor. Üretelim ama sadece üretim, onu tüketecek kişiler muhakkak ortaya çıkar. Mısır, fasulye, salatalık, domates, marul ve buna benzer ne üretirsen üret ama üret. Üret ve tüketiciye ulaştır. Üreten köylümüz, tüketen de şehirli olmalı. Herkes şehirli olduğunda işte o zaman gerçekten biteriz. Şehirlilerimiz de el işleriyle ekonomiye katkı sağlayabilir. Şehirli olmak akşama kadar televizyon seyretmek yada komşu ziyaretlerine gitmek değil. El işleri yaparak hem kendi ekonomisine katkı sağlayan hem de ilçeye katkı sağlayan girişimci olabilirler"
Devletin yatırımcılara destek olması gerektiğini belirten Alper, "Yatırımcılar zaten kendi imkanlarıyla bir şeyler yapıyorlar. Devlet bunlara köstek olmaması lazım, bilakis destek olması lazım. Yatırımcıların önünü sonuna kadar açması lazım. Bizim gibi yatırımcılar kendi ayakları üzerinde yürüyor, ayakta durma çalışıyor. Yatırımcıya sahip çıksınlar, yatırımcılar zaten gereği yapıyorlar" dedi.
(HH-ÖA)

07.02.2013 14:36:23 TSI

Editör: Wan Haber