Zonguldak'ın Alaplı ilçesi Emniyet Müdürlüğü tarafından "Öfke kontrolü, stresten korunma ve etkili iletişim" konulu konferans düzenlendi.
Alaplı Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda düzenlenen konferansa Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç, Alaplı Belediye Başkanı Dr.Nevzat Çimenoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Faruk Çaturoğlu, CHP İlçe Başkanı Nuri Tekin, MHP İlçe Başkanı İsmail Altay, Emniyet Müdürü İsmail Baş, siyasi parti üyeleri, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları, Özel bir bakım merkezi personeli, daire müdürleri, öğretmen, öğrenci ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Mersin Üniversitesi Akademik Personel Psikoloji Uzmanı Onur Gürsoy, İletişimin kendi arasında kişi iletişimi ve kişiler arası iletişim olarak ikiye ayrıldığını söyledi.
Kişilerarası iletişimi sözlü iletişim ve sözsüz iletişim olarak ikiye ayıran Gürsoy, sözsüz iletişimi dil ve dil ötesi olarak sınıflandırdı.
Sözsüz iletişimde ise yüz ve beden hareketleri, bedensel temas, mekan kullanımı, araçlar olarak gruplandıran Gürsoy, "Kendi kendimize konuşmadığımız için karşı tarafla iletişim kurmakta zorluk çekiyoruz. Kendimize biraz küsüz o balkımdan sanırım. İnsanın kendisiyle barışık olması gerekiyor. Onun içinde kendimize iyi davranmamız gerekiyor. Karşı tarafa mesaj aktarırken dil ötesi mesajın içeriğini değiştirir. Sözsüz iletişimde ise günlük hayatta kullandığımız yüz hareketleri karşımıza vermek istediğimiz mesajın içeriğini değiştirir. Mekan kullanımda ise bulunduğumuz pozisyon var, mekan sözüne takılmamalı kullanımına bakılmalıdır. Yani iletişim kurarken mekanı kullanma şekli, mesela önde olmak, yada burada duruyor olmak, üstte olmak liderlik otorite mesajı verir. Araçlarda ise bizde olan ama karşı tarafa mesaj veren objeleri ifade eder. Örneğin giyim, kuşam gibi" dedi.
Uzmanlar tarafından hazırlanmış olan 'Bu tablo size ne gösteriyor' başlıklı istatiksel verileri gösteren tablonun çok önemli bilgiler verdiğini işaret eden Gürsoy, "Ne söylediğimizin hiç önemi yok. Nasıl söylediğimizi ve nasıl davrandığımızın önemi yüzde 93 gözüküyor. Günlük hayata kullandığımız sözler sadece yüzde 7 öneme sahiptir. Dil ötesi ise yani ses tonumuz yüzde 38 gözükürken, beden dili yani davranışlar yüzde 55'tir" diye konuştu.
Konferansın ardından Mersin Üniversitesi Akademik Personel Psikoloji Uzmanı Onur Gürsoy, katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
(HH-SA)

13.01.2013 16:15:49 TSI

Editör: Wan Haber