Antalya'nın Alanya ilçesinde görev yapan gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü çeşitli etkinliklerle kutladılar.
Alanya'da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlandı. Etkinlik kapsamında gazeteciler Atatürk Anıtı'na çelenk sundular.Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim, "10 Ocak gazetecileri diğer meslek gruplarından ayıran, iş kanununda yapılan düzenlemeler 212 sayılı yasa ile 5953 sayılı fikir yasasına dönüştürülen bir gündür. 10 Ocak 1961 yılında çıkarılan bu yasa ile gazeteciler, hem yıpranma hakkında, hem de diğer meslek gruplarından kendilerini ayıran yani gazetecinin düşünen, fikri üreten, bedeniyle değil de beyniyle çalışan olduğunu belgeleyen bir yasa idi. Ancak 10 Ocak bizim için son 8 yıldır bayram halinden çıktı. 212 sayılı yasa ile kazandığımız bir çok hakkı kaybettik. Değişikliğe uğrayan yasa, yıpranma hakkımızı da elimizden aldı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) olarak bu konu işle ciddi bir mücadele içindeyiz. Gazeteciler diğer meslek gruplarına göre ciddi anlamda bir risk taşır. Ölümle ve çeşitli saldırılarla karşı karşıya gelebilir. 7-24 görev başındayız. Bu bile bizim yıprandığımızı gösterir. Hepimiz yıpranıyoruz, bunu herkes kabul etsin. Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekilleri bize bu hakkımızı geri versinler" dedi.
Alanya'da bölgenin en kaliteli gazetelerinin bulunduğunu belirten Dim, "Alanya'da ciddi manada gazetecilik yapılıyor. Bu sektöre emek veren arkadaşların emekleri gazetelere yansıyor, onlar da bunun karşılığını maddi açıdan alamıyorlar. Onların sosyal anlamda iyi haklara sahip olmasını temenni ediyoruz" dedi. Alanya Gazetecilwer Cemiyeti (AGC) olarak üyelerin hayatlarını kolaylaştırmada bazı olanaklar sağladıklarını açıklayan Dim, "Cemiyet olarak eğitim,ulaşım, sağlık gibi bir çok imkanda üyelerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizler çalışan gazeteciler olarak bunların gayreti içerisindeyiz, inşallah bu gayretlerde böyle devam eder" dedi.
Törene Katılan Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayarak, "Fikir emekçisi durumundaki gazetecilerimizi kutluyorum. Aynı zamanda bugün Türk idareciler günü, başta şahsım olmak üzere tüm idarecilerin gününü kutluyorum" dedi. Gazetecilik mesleğinin bu çağda ön planda lan bir meslek olduğunu belirten Kaymakam Özdemir, "İlk defa bilgi güçtür diyen Bacon'dan bu yana, bilgi hiç bu kadar büyük bir güç olmamıştır. Bilginin üretim ve kıymetli malzemenin topluma yayılması sizlerin elindedir. Demokrasiden önce insan olmanın gerek kaynağı gerek ana köprüsü de bu meslektir. Bir ülkede demokrasinin gelişmişliğinden demokratik anlamda belli bir direnç çizgisini aşmışlıktan bahsedebilmek için oradaki gazetelerin basın özgürlüğünün, basının durumuna göz atmak yeterlidir" diye konuştu.
Alanya Emniyet Müdürü Erkan Dur da gazetecilerin kamu görevi yaptıklarına dikkat çekerek, tüm gazetecileri kutladı.
Atatürk Anıtı önündeki törenin ardından, Oba beldesine geçen gazeteciler Alanya Gazeteciler Cemiyeti Ormanı'na fidan diktiler.
(AB-SK-Y)

10.01.2013 13:50:51 TSI

Editör: Wan Haber