Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan ticari şirketlere yönelik Alanya Baro Temsilciliği tarafından bir seminer düzenlendi. Avukat ve muhasebecilerin katıldığı seminerde, sermaye şirketleri ile ilgili son yasal düzenlemeler konuşuldu.
Antalya Barosu Alanya Temsilciliği ilçede faaliyet gösteren ticari şirketler için bir seminer düzenledi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu'nda gerçekleşen seminere avukat, mali müşavir ve muhasebeciler katıldı. Sermaye şirketleri ile ilgili son yasal düzenlemelerin anlatıldığı seminere konuşmacı olarak Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Erdem Can katıldı.
Yeni düzenleme yapılan yasalarla ilgili bilgiler veren Can, bu zamana kadar Türkiye'de iş hukuku kapsamında en köklü değişim ve yeniliğin anonim şirketlerinde yapıldığını belirterek, "Denetime tabi sermaye şirketlerine bir internet sitesi açma zorunluluğu getiren ve bu sitede neleri yayımlamak zorunda olduğunu açıklayan 1524. madde 01.07.2013 tarihinde, anonim şirketlerin denetlenmesine ilişkin Türk Ticaret Kanunu (TTK) m.397 ile 406 hükümleri 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş. Denetime tabi şirketlerin yetkili organları, bağımsız denetim yaptırmak amacıyla denetçi olarak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler (SMMM) veya Yeminli Mali Müşavirler (YMM) ile 10 yıldır ticaret şirketlerinde denetim yetkisini haiz olanlardan, kamu gözetim kurumunca, öngörülen eğitimi tamamlayanları veya ortakları bu kişilerden oluşan sermaye şirketlerini en geç 31.03.2013 tarihine kadar seçmelidir" dedi.
Anonim ve limited şirketlerin ana sözleşmelerinin 01.07.2013 tarihine kadar yeni TTK ile uyumlı hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Can, " TTK'nın muhasebe standartlarının uygulamasına ilişkin hükümleri 01.01.2013 tarihinde yürürlülüğe girer. Asgari sermaye tutarı, TTK m.332 uyarınca anonim şirketlerinde 50 bin, limited şirketlerinde ise, 10 bin TL'dir. Şirket sahipleri ise, bu tutarları yükseltmek zorundadırlar. Aksi halde sürenin sonunda infisan etmiş sayılırlar. Pay sahipleri sermaye taahhüdünden doğan vadesi gelmiş borçlarını ifa etmedikçe ve şirketin yedek akçelerle birlikte karı geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeyde olmadıkça, şirkete borçlanamaz" şeklinde konuştu.
(AB-SK-Y)

19.01.2013 15:58:10 TSI

Editör: Wan Haber