Orman Genel Müdürlüğü İşletme Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz, Türkiye'deki ahşap Palet ve ahşap ambalaj üreticileri ile İstanbul'da bir araya geldi.
Grand Cevahir Otel'de yapılan toplantıda sektör temsilcileri Kenan Akyüz'e sektörün meselelerini anlatıp talep ve beklentilerini iletti. Epal Palet üreticileri Kalite Derneği (TEPAL) Başkanı Akın Balcıoğlu, Avrupa Palet Üreticileri Birliği (EPAL) Başkanı Robert Holliger ile sektörde üretim yapan firmaların temsilcilerinin katıldığı toplantıda üreticiler sektörün mevcut durumunu anlatıp hammadde temininde yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
TEPAL Başkanı Akın Balcıoğlu, Türkiye'nin sanayi üretimindeki gelişmelere paralel olarak ahşap palet ve ambalaj sektörünün geliştiğini, hammadde ihtiyaçlarının arttığını söyledi. Balcıoğlu, Türkiye'nin 10 yıl içinde 500 milyar dolar ihracat hedeflediğini ve dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri arasına gireceğini belirterek, "Bu durumda bizim sektörümüz en az 4 kat daha büyüyecek ve hammadde ihtiyacımız da bu oranda artacak. Fakat bugün bile hammadde temininde zorlanıyoruz. Bu konuda sıkıntılarımız var" dedi.
Sektörlerinde faaliyet gösteren 500 dolayında büyük, bin dolayında da orta büyüklükte işletme olduğunu, yıllık cirolarının 2,5 milyar dolara çıktığını ve yaklaşık 50 bin kişiye doğrudan istihdam sağladıklarının altını çizen TEPAL Başkanı Akın Balcıoğlu şunları söyledi:
"İhale satış şartlarının yeniden düzenlenerek devletin kurumlarına borcu olanların katılması önlenmelidir. İhalelere katılan kişi ve firmalardan yeterlilik belgesi istenmelidir. Dikili ihalelerde tek parça satış yapılmalıdır. Tomruk boyları sektörümüze göre yeniden düzenlenmelidir. Orman işletmelerinde hafta sonlarında nöbetçi personel bulunmalıdır. Orman içi iş makinelerinin temininde ihaleyi alan firmalara kolaylık sağlanmalıdır. Orman işletmelerinde dikili alan ölçümleri daha teknik yapılmalıdır. Ham maddelerin sınıflarına göre tasnifi yapılmalıdır. Orman içi yollar AB standartlarına getirilmelidir. İhalelerde bazı vergi yüklerimiz hafifletilmelidir. Bunlar yapılırsa dünya ile rekabette zorlanmayız ve ülkemizin ekonomisinin büyümesine katkımız daha fazla olur."
EPAL Başkanı Robert Holliger de yaptığı konuşmada EPAL'in 18 ülkede Ulusal Komitesi olduğunu belirterek, "TEPAL, EPAL'in Türkiye Ulusal Komitesidir. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan en güvenilir lojistik elemanlarından bir olan euro palet lisansları EPAL tarafından veriliyor. TEPAL'in e kurulmasıyla birlikte Türkiye'de euro palet üretim standartları yükseldi. Sektör Türkiye'de çok başarılı gelişme gösteriyor" diye konuştu.
Toplantıya katılan sektör temsilcilerinin çeşitli sorunlarını aktardığı toplantıda son sözü alan Orman Genel Müdürlüğü İşletme Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz, sektördeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, "Mart ayında bakanlığımız Ormancılık ve Su Şurası yapacak. Bu şurada sizden de temsilciler aramızda olacak. Geçen Aralık ayında TEPAL Başkanı Akın Balcıoğlu'nun da katıldığı çalışma grubu toplantısında burada dinlediğimiz meselelerin önemli bölümünü not aldık ve şura hazırlık dosyamızda yer verdik" şeklinde konuştu.
(MŞ)

31.01.2013 14:43:52 TSI

Editör: Wan Haber