Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı ile Saraybosna Üniversitesi Müzik Akademisi arasında imzalanan işbirliği protokolü ile Saraybosna Müzik Akademisi'nden bir grup akademisyen ve sanatçı, Nisan ayı içerisinde Afyonkarahisar'a gelerek, masterclass, konser, konferans gibi bir dizi etkinlik gerçekleştirecekler.
Boşnakça, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç ayrı dilde hazırlanan protokol, Saraybosna Müzik Akademisi'nde AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen ve Saraybosna Müzik Akademisi Dekanı Prof. Dr. Ivan Cavovic tarafından imzalandı. Protokolün imza töreninde, ilk olarak Türkiye'de bir konserin düzenlenmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Her iki ülke arasındaki kültürel ilişkilere de büyük destek olacağı düşünülen protokol gereğince eğitim ve öğretim, bilimsel ve sanatsal etkinlikler, bilimsel araştırmalar, yaratıcı ve yorumlayıcı sanatsal alanlarda ortak çalışmalar yapılmasının planlandığı bildirildi. İmzalanan protokol ile öğrenci ve eğitimci değişimleri, ortak lisansüstü eğitim, ortak diploma, birleştirilmiş sanat toplulukları ve konser etkinlikleri ile bilimsel etkinliklerde kurumlar arası işbirliğinin de gerçekleştirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.
AKÜ Devlet Konservatuvarı öğretim elemanlarınca oluşturulan ve sanat yönetmenliğini Erdem Uğur Ürer'in yaptığı 'Destar' adlı topluluk, geçen yıl Saraybosna'da gerçekleşen '28. Saraybosna Kış Festivali'ne katılmış ve büyük beğeni kazanmıştı. Destar Topluluğuna 'Gümüş Kar Tanesi Seyirci Özel Ödülü' verildi. Festivalin ödül töreni, Saraybosna'da yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Ateşesi Cengiz Erzuzun'un yanı sıra geçtiğimiz yıl yapılan festivalde ödül alan sanatçılar ile bu yılki katılımcı sanatçı ve topluluk üyeleri, ulusal ve uluslararası basının yer aldığı törene Destar Topluluğunun ödülünü almak üzere AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen ve Müdür Yardımcısı Okt. Fakı Can Yürük katıldı.
Ödülü Festival Direktörü İbrahim Spahic'ten alan Doç. Dr. Türkmen yaptığı konuşmada, Bosna Hersek insanını ve kültürünü önemsediklerini, bundan sonraki festivallere de katılmak istediklerini belirterek teşekkür etti.
(GC-SK-Y)

12.02.2013 17:33:19 TSI

Editör: Wan Haber