BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın yanıtlaması içine Meclis'e verdiği soru önergesinde engellilerin sorunlarına dikkat çekti.

Aktaş, "Türkiye’de yapılan son engelliler araştırmasına göre; toplam nüfusun %12.29 u engelli durumdadır. Engellilik, toplumun tüm kesimlerini etkileyen bir toplumsal sorun alanıdır" diye belirtti.

Engellilerin toplumun ayrımcılığa en çok maruz kalan, en dezavantajlı ve fırsat eşitliğinden faydalanması için özel düzenlemeler gerektiren kesimini oluşturduğunun altını çizen Aktaş, "Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi taraf devletlere engellilerle ilgili yapmaları gereken yasal düzenlemeleri hatırlatmaktadır. Sözleşmede Engellilerin siyasi ve toplumsal yaşama katılımını düzenleyen 29. maddesinde; oy kullanma usulleri, yerleri ve malzemelerinin uygun, erişilebilir ve kolayca anlaşılabilir ve kullanılabilir olmasının sağlanması hükmü yer almaktadır. Yüksek Seçim Kurulunun verilerine göre 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde 540.669 engelli yurttaşımızın oy kullanacağı ifade edilmiştir" ifadelerini kullandı.

BDP'li Aktaş, Bakan Ayşenur'dan şu sorulara yanıt istedi:

1- 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde oy kullanacak olan engelli yurttaşlarımızın sandık başlarına gidebilmeleri ve sandığa ulaşabilmeleri için almış olduğunuz tedbirler nelerdir?

2- Engelli yurttaşlarımızın oy kullanacağı binaların fiziki durumlarının engelli seçmenlerin durumuna uygun olması için yürütmüş olduğunuz bir çalışma var mıdır?

3- Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde ifade edilen engelli seçmenlerin oy kullanması ile ilgili tüm hususların yerine getirilmesi için almış olduğunuz tedbirler nelerdir?

4- Özellikle görme engelli seçmenlerin kendi hür iradeleri ile oy kullanabilmeleri için oy pusulalarının görme engelli seçmenin kullanımına uygun hale getirilmesi için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?

5- Yüksek Seçim Kurulunun yayımlamış olduğu Seçim Genelgesinde engellilerin oy kullanması ile ilgili düzenlemenin engellilerin özgür iradelerinin sandığa yansımasını sağlayabileceğini düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız ne gibi girişimlerde bulunacaksınız?

6- Engelli seçmenlerin engel durumlarına uygun oy kullanma mekânları ve seçim materyallerinin her seçim çevresinde kullanıma sunulması için; bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışma ne zaman sonuçlanacaktır?

Editör: Wan Haber