Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde "Anadolu'da Aslan Gördüm" derken kastettiği köpekler olan Aksaray'ın Malaklı köpekleri, İstanbul'daki Emitt Fuarı'nda Aksaray'ı temsil edecek.
Fuara gitmeden önce Hükümet Meydanında Malaklılar Aksaraylılara gösterildi. İri yapıları, sarkık yüzleri, sadakati ve genetik özellikleri ile diğer Çoban Köpeklerine göre farklıları bulunan Malaklılar vatandaşların yoğun ilgisini gördü. Malaklı Derneği Başkanı Muammer Tıpırdamaz, Malaklıların çok özel köpekler olduğunu belirterek, "Geçen yıl fuara 4 adet Malaklıyla katıldık. Bu yıl ise 2 yetişkin, 4'de yavru Malaklı ile katılacağız. Fuarda Aksaray'ı 4 gün boyunca temsil edeceğiz" dedi. Malaklıların parasal değerlerinin de yüksek olduğunu ve fiyatlarının 5 ila 30 bin lira arasında değiştiğini kaydeden Tıpırdamaz, "Malaklının ırk tescili için çalışmalar sürüyor. Bunun için 120 adet dişi ve erkek Malaklı incelenecek. Irk tescili 15-20 yılı bulabilir. Çünkü ırk oldukça karıştı. Malaklılar değerli olduğu için hırsızlıklar yaşanıyor. Bu da ciddi bir sorun" diye konuştu.
Malaklı Yetiştiricileri ise bu köpeklerin bakımlarının meşakkatli olduğunu ve özveri istediğini ifade ederek, "Malaklılar 58-64 gün arasında doğar. Doğumdan 20 gün sonra anne sütüne ek olarak gıda verilmeye başlanır. Gençlik aşılarından sonra kuduz aşısı olur. 6 aylıkken köpek diş çıkartır ve 1 yıl sonra genç bir köpek olur. Bakımları meşakkatlidir ve özen ister. Arpa unu, yumurta, ekmek, süt ve kemik suyundan oluşan bir papara yedirilir" ifadelerini kullandı.
(YC-AH-Y)

23.01.2013 16:35:41 TSI

Editör: Wan Haber