Aksaray Ziraat Odası, bir süredir çiftçileri ve çiftçi birliklerini tedirgin eden su kotaksyonu karının süresiz bir şekilde ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.
Tarım Platformu ve AK Parti kurmaylarının girişimleri ile su kotasyonu ile alakalı karar süresiz şekilde ileriye ertelendi ve gündemden düştü. AK Parti Milletvekili İlknur İnceöz, İl Başkanı Fatih Yıldırıcı, Belediye Başkanı Nevzat Palta Tarım Platformu temsilcilerini ziyaret etti ve bu erteleme haberini kamuoyu ile paylaştı. Ziyarette konuşan Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, çiftçilerin korkulu rüyası olan su kotasının uzun bir süre için ileri tarihe ertelendiğini belirterek, "Geçen hafta Tarım Platformu olarak Milletvekillerimizi Mecliste ziyaret ettik ve su kotası başta olmak üzere yaşadığımız sorunları ilettik. Milletvekillerimiz sorunumuzla ilgilendiler ve müjdeli bir haber getirdiler. Emeklerinden dolayı herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
Uzun süredir su kotasının kamuoyunu meşgul ettiğini söyleyen Milletvekili İlknur İnceöz ise Türkiye'nin su zengini olmadığını ancak su fakiri bir ülkede sayılamayacağını kaydetti. Kota kapsamında dekar başına şahıslara 200, kooperatiflere ise 350 ton su verilmesinin planlandığını anlatan İlknur İnceöz, "Bu konuda ciddi sorunlar oluştu. Platformun ziyaretinin ardından konuyu ilgili makamlara ilettik. Sorunun çözülmesi gerekiyordu. Bunun için öncelikle alternatifler üretilmeli, düzenleme yapılmalı. Düzenleme öncesinde zihinsel ve teknik dönüşümün paralel gitmesi gerekiyordu. Bu şartlar altında kotasyon uygulanmasının çiftçiye sıkıntı verileceği göz önüne alındı ve karar ileri bir tarihe ertelendi" diye konuştu.
Aksaray'da suyu çok isteyen bitkiler yetiştirildiğini ifade eden İnceöz, "Eldeki tüm veriler incelendiğinde kotasyon sıkıntı doğuracaktı. Gelen talepler dikkate alındı ve kotasyon ertelendi. Ancak elbette ilerleyen süreçte yumuşak bir geçişle bu kotasyon uygulanacaktır" dedi.
Belediye Başkanı Nevzat Palta'da kararın memnuniyet verici olduğunu söyledi. AK Parti İl Başkanı Fatih Yıldırı ise, bazen alınan kararların sahada uygulanışının zor olabildiğini belirterek, "Aksaray'da su kotası uygulandığı takdirde çiftçi ve tarımsal üretime bağlı sanayi mağdur olacaktı. Kotasyon bu şartlarla uygulanamazdı. Kota kararı uzun bir vadeye yayıldı. Elbette süreç içerisinde alternatifler üretilmeli. Kota inşallah bir daha gündeme gelmez. Bol ve bereketli yağışlar da gelirse şehrimiz için çok güzel olur" dedi.
Çiftçi örgütleri adına konuşan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Özkök ve Koyuncular Birliği Başkanı Mahmut Aktürk de, kotanın ertelenmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
(YC-AH-Y)

28.01.2013 16:26:03 TSI

Editör: Wan Haber