Aksaray'da inşaat sektörünün hızla gelişmesi sonucu yaşanan konut yığılmasının ileride ciddi sıkıntılar doğuracağını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Hilmi Kumkumoğlu, ucuz, nitelikli ve büyük arsaların üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Aksaray'da arsa paylarının son yıllarda ciddi oranda yükseldiğini belirten Başkan Kumkumoğlu, "Arsa payları ve maliyetler ciddi oranlarda yükseldi. Bunun yanında malzemeye de sürekli olarak zam geliyor. Hizmet girdileri de yükseliyor ve bina maliyetleri artıyor. Hal böyleyken müteahhit bu yükselen girdileri ev fiyatlarına yansıtmıyor. Yansıtmadığı için de kar oranı yok diyecek kadar azalıyor" dedi. Müteahhidin girdileri ev fiyatlarına yansıtamadığına değinen Kumkumoğlu, girdilerin ev fiyatlarına yansıtıldığı zaman evlerin o fiyatlara alıcı bulmadığını kaydetti.

"İNŞAAT SEKTÖRÜ AYAĞA DÜŞTÜ"
Aksaray'da her önüne gelenin müteahhitlik yaptığını savunan Kumkumoğlu, "Müteahhitlik maalesef ayağa düştü. Bugün bir işçi bile kalkıp müteahhitlik yapabiliyor, binalar dikebiliyor. Hal böyle olunca önüne gelen bir yere bina dikiyor. Özellikle korsan müteahhitlerin yaptığı binalar genelde küçük küçük parsellerde 8-10 daireli binalar yapılıyor. Buda beraberinde rekabeti getiriyor ve ayağa düşen inşaat sektörü kaliteden ve satıştan ödün vermeye başlıyor. Bunun yerine büyük parsellerin oluşturması lazım. Bu işi herkes yapıyor. Küçük arsaları herkes yapabildiği için müteahhitte çok oluyor. Ama arsa daha büyük olursa, kaliteli ve asıl müteahhitler yapabilir. Böylelikle hem iş gücü seviyesi artar, hem de kaliteli ve sağlıklı binalar çıkar" dedi. Herkesin rahatlıkla müteahhitlik yapıp bina dikmesinin ardından Aksaray'da şu anda ciddi anlamda konut yığılması oluştuğuna değinen Başkan Kumkumoğlu, "Şu anda Aksaray piyasasında yaklaşık 5 bin konut fazlamız var. Bunun nedeni de herkesin müteahhitlik yapıp bina dikebilmesinden kaynaklanıyor. Tüm bunların önüne geçilebilmesi için ucuz ve nitelikli arsa üretilmesi lazım. Aksaray'da şu an doğru dürüst arsa yok. Her yer sıkışmış" diye konuştu.

"DAİRE METREKARELERE ÇOK DÜŞÜK"
Aksaray'da daire metre karelerinin de çok düşük olduğuna da dikkat çeken Başkan Kumkumoğlu, "Arsa payının yüzde 50 olduğu bir yerde daire metrekaresinin bin liraya satılması çok komik oluyor. Buna bir örnek verecek olursak, arsa payı yüzde 50 olan Ankara'da dairenin metrekaresi 4 bin liradan satılıyor. Aksaray'da ise bin liraya satılıyor. Böyle bir şey olamaz. Müteahhitlerimiz bu konuda çok dikkatli olmalılar. Bu mantıkla giderlerse müteahhitlerimizin çoğu iflas edecek" şeklinde konuştu.
(YC-AH-Y)

04.02.2013 14:22:48 TSI

Editör: Wan Haber