Karasal iklimin hakim olduğu Aksaray'da sebze yetiştiriciliğinde bir ilk yaşandı. Bir Akdeniz bitkisi olan karnabahar Aksaray'da sera ortamında yetiştirildi ve hasadı gerçekleştirildi.
Aksaray'ın Laleli Mahallesi'ndeki serasına Ekim ayında karnabahar eken üretici Hüseyin Ulu, hiçbir kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan Aksaray'ın ilk karnabaharını yetiştirdi. Verimden memnun olan Hüseyin Ulu, yetişen karnabaharları işletmesinde müşterilerle buluşturmaya başladığını kaydetti. Serada yaz döneminde salatalık ve domates yetiştirdiğini, kış döneminde ise seranın boş kaldığını anlatan Hüseyin Ulu, "Yaptığımız araştırmaların ardından kış dönemini karnabahar ve brokoli ile geçirmeyi uygun gördük. Bu topraktaki ürünün değişmesi açısından da önemliydi. Ekim ayında karnabahar fidelerini diktik ve aradan yaklaşık 3 ay gibi bir zaman geçti. Karnabaharlar büyük oranda yetişti. Ürün veriminden son derece memnunuz" dedi.
Karnabaharın bir Akdeniz sebzesi olduğunu, Aksaray'da ekiminin bugüne kadar denenmediğini anlatan Hüseyin Ulu, "Deneme amaçlı karnabahar ektik, başarılı netice aldık. Bu Aksaray'da bir ilktir. Ürünümüzde hiçbir gübre, kimyasal ilaç kullanılmadı" dedi.
Ailesi ile birlikte karnabaharları hasat eden Hüseyin Ulu, önümüzdeki yıllarda daha fazla karnabahar yetiştireceğini de söyledi. Kasalara yüklenen karnabaharlar müşteriyle buluşturulmak üzere işletmeye götürüldü. Öte yandan, bir diğer serada ise brokoliler büyüyor. Ancak brokoliler Ocak Ayının ortasına doğru hasat edilecek.
(YC-FM-ÖZ-Y)

31.12.2012 17:59:35 TSI

Editör: Wan Haber