Aksaray'da 13 istasyon ve yaklaşık 200 kişilik ekiple hizmet veren 112 Acil Yardım Hizmetleri asılsız ihbarlar nedeniyle zor durumda kalıyor.
Aksaray 112 Acil Yardım Hizmetleri Müdürü Can Cansızlar, 112 Acil Yardım Komuta Merkezi'ne gelen çağrıların yüzde 90'ının gereksiz ve asılsız çağrılardan oluştuğunu söyledi. Acil sağlık sorunları, trafik, iş ve ev kazalarının yanı sıra intihar, yangın ve daha birçok olaya kısa sürede müdahale ederek hayat kurtarma mücadelesi veren 112 Acil Servisi, alınan tüm önlemlere rağmen halen kötü amaçlı kullanılmaya devam ediyor.
Sevgilisinden ayrılıp psikolojik sorunları bulunanlar, çocukların gelişi güzel aramaları, alkollü kişilerin arayarak dertlerini, sıkıntılarını anlatmaya çalışmaları, telefon tamircileri, sim kartını denemek isteyenler, telefon sapıkları, taciz amaçlılardan dert paylaşmaya çalışanların asılsız aramaları ile meşgul edilen 112 Acil Servisinin zor durumda kaldığını belirten Can Cansızlar, ekiplerin bu kişiler yüzünden işlerini yapmakta güçlük çektiğine dikkat çekti.
Gereksiz ve asılsız çağrıların önüne geçmek için 112 Acil Servis'i arayanların sesleri kayıt altına aldıklarına dikkat çeken Cansızlar, "Arayan numaralar tespit edilip ve geriye dönük ses kayıtları da alınabildiği için gerekli görüldüğünde rahatsız eden numara Cumhuriyet Savcılığı'na verilmektedir. Asılsız ve gereksiz telefonlar için bu uygulama düzenli olarak Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunularak devam edecektir. Önemli bir görevi yerine getiren merkezin telefonunun meşgul edilmemesi gerekmektedir. Bu konuda vatandaşlarımız bilinçli ve duyarlı olmalıdırlar. Ailelerin çocuklarına gerekli uyarılarda bulunup, 112 Acil Servis'in önemini anlatılmalıdır. Çünkü bu asılsız ve gereksiz telefonlar nedeniyle başka bir yerde bir kişi hayatını kaybediyor olabilir" dedi.
(YC-İP-Y)

15.12.2012 15:11:59 TSI

Editör: Wan Haber