Uzman Diyetisyen Işıl Sayın, akşam yemeklerini belli bir saatten sonra yememe efsanesinin doğru olmadığını belirterek, yemek saatinin değil yemekte ne yendiğinin önemli olduğunu söyledi.
Akşam yemeklerinin belli bir saatten sonra yenmemesi gerektiği görüşüne karşı çıkan Uzman Diyetisyen Işın Sayın, sağlıklı beslenmede akşam yemeklerinin saat kaçta yendiğinin değil, yemekte ne yendiğinin önemine dikkat çekmek gerektiğini kaydetti. Akşam yemeğinin saatinin önemli olmadığını belirten Sayın, "Kendimizi kulaktan dolma hurafelere uymak için bu denli sıkmak niye? Sağlıklı beslenmek veya zayıflamak o kadar da zor değil. Bu uğurda asosyal olmak, gerçek hayatta sürdürülebilir değildir. Deneyimlerimiz bize katı ve asosyal kurallarla kilo verme ve sağlıklı beslenmenin sürdürülemediğini gösteriyor. İşe önce 'Akşam yemeğini 18.00'den sonra yemeyin' efsanesine bir son vererek başlayalım" diye konuştu.
Yemeğin saatinin değil, yemekte ne yendiğinin önemli olduğunu ifade eden Işıl Sayın, "Zayıflama diyeti uygularken de, sağlıklı beslenmeye çalışırken de önemli olan saat kaçta yediğiniz değil ne yediğinizdir. Eğer siz önden lavaş, tereyağı, tulum peyniri, üzerine kaşar peynirli kıtırlı çorbayla tırnak pide, üzerine tereyağlı soslu iskender, yanında şekerli meşrubat, üstüne bir tekerlek künefe yiyorsanız; bunun saatiyle ilgili detaya boşuna girmeyin. Kahvaltıda bile yeseniz kilo alabilirsiniz" şeklinde konuştu.
"Aslında önemli olan gün boyu yediklerinizin harcadığınız kalorinin altında kalmasıdır" diyen Uzman Diyetisyen Işıl Sayın, konu tamamen matematiğe dayanır diyerek, "Matematik enerji açığı var diyorsa kilo verirsiniz. Yatmadan önce de aşırı ağır yememek yeterlidir. Yoksa akşam 21.00 de yiyeceğiniz ızgara, salata, çorba, yoğurttan size zarar gelmez. Ya da saat 21.00'de sebze/bakliyat yemeğiyle yiyeceğiniz 1-2 dilim esmer ekmek ve yoğurttan kalp krizi geçireceksiniz diye bir kural yoktur. Bir yiyecek öğle saatinde 200 kcal ise, gece yenildiğinde 500 kcale çıkmaz" ifadelerini kullandı.
Sağlıklı beslenmede dikkat edilecek hususları sıralayan Sayın, şunları söyledi:
"Yatış saatinden 3 saat öncesine kadar akşam yemeği, 2 saat öncesine kadar meyve, hatta yatarken süt tüketilebilir. Önemli olan günün herhangi bir saatinde ve yatmadan hemen önce aşırı yağlı ve aşırı karbonhidrat içeren besinler tüketmemektir, anormal porsiyonlarda hayvansal besin almamaktır. Bir günde toplam yediklerinizin kalorisi, harcadığınız enerjinin altında kalıyorsa, gece 21.00'de akşam yemeği yemiş olmak size zarar vermez. Saat kaçta yediğinizden çok o saatte ne yediğiniz önemlidir. Ağır bir şeyler yemenin de, hafif bir şeyler yemenin de saati yoktur. Akşam yemeği antibiyotik değildir, saatine çok takılmayın, fakat abur cubura dikkat edin. Güvenli atıştırmalıkları hangi saatlere hangi miktarda yerleştirebileceğinizle ilgili diyet uzmanınızdan profesyonel yardım alın."
(HÇ-ÖFA-CC-Y)

05.01.2013 10:16:02 TSI

Editör: Wan Haber