Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) "Avrupa'da Medya Özgürlüğünün Durumu" başlıklı Türkiye'ye ağır ithamlar içeren raporun tavsiye kararı üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için reddedildi.
AKPM'nin İsveçli muhafazakar üyesi Matt Johannson tarafından hazırlanan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne iletilecek tavsiye kararındaki raporun üye ülkelerin yetkili bakanlıklarına gönderilmesi önerilmişti. AKPM Türk Heyeti Başkanı Nursuna Memecan ve Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komisyonu üyesi AK Parti Milletvekili Şaban Dişli raporun kabul edilmemesi için yoğun bir lobi faaliyeti yürüttü. Komisyon toplantılarında raporda geçen Türkiye'deki basın özgürlüğünün durumuna dair maddi hataların düzeltilmesi ve tavsiye kararının kabul edilmemesi için üyelerle ikili görüşmeler yapıldı. Memecan, raporun Genel Kurul'da kabul edilmek üzere görüşülmesi öncesinde de AKPM üyelerine raportörün şahsi görüşlerini ve önyargılarını yansıtarak kaleme aldığı rapor aleyhinde oy kullanmaları için çağrıda bulundu.
Raporun Genel Kurul görüşmeleri sırasında da bir konuşma yapan Nursuna Memecan, medya özgürlüğü konusunun demokrasinin gelişmesi için çok önemli olduğunu ve içinde değişen teknoloji, gazetecilik etiği ve medya sahipliği gibi birçok farklı konuyu barındıracak şekilde ele alınması gerektiğini söyledi. Ancak raporun bunun yerine Türkiye, Macaristan, Rusya ve Ukrayna gibi birkaç ülkeyi kasıtlı olarak hedef alarak, haksız ve yanlış söylentilerle eleştirdiğini vurgulayan Memecan, raporun kendisi için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti. Memecan, raportörün Türk delegasyonu üyeleri ile görüşmeyi reddettiğini de sözlerine ekledi.
Yapılan bir değişiklik önerisiyle raporda "sözde Ergenekon komplosu" olarak kullanılan terim "Ergenekon suç örgütü" olarak değiştirildi. Konuşmaların ardından Genel Kurul'da yapılan oylamada, raporun tavsiye kararı üçte iki çoğunluk sağlanamayarak reddedildi. Bu da raporun Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne resmi bir tavsiye olarak iletilmesini engelleyerek, takip edilmeyecek bir rapor olarak rafa kaldırılmasına sebep oldu. Raporun karar metni ve tavsiye kararını AK Partili üyeler tümüyle reddederken, CHP ve BDP'li muhalefet milletvekilleri olumlu oy kullandı.
(ZÇ-CC-Y)

26.01.2013 16:28:35 TSI

Editör: Wan Haber