Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Dayanışma Derneği yöneticileri, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Necati Şahin ve Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık'tan destek talebinde bulundu.
İMO Bursa Şubesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, ŞPO Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık, Akpınar Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Dayanışma Derneği Sözcüsü Necmettin Sarısaltık ile mahalle sakinleri katıldı. Bir kentsel dönüşüm projesinin olmazsa olmaz unsurunun güven olduğuna dikkat çeken Necati Şahin, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, Akpınar Mahallesi için yapmayı planladığı kentsel dönüşüm projesi kapsamında hazırlatılan ve mahalle halkına da sunulan örnek projeye 'Plansız bir proje olduğunu' belirtti. Şahin, "Bir bölgede kentsel dönüşüm düşüncesi varsa, herkesin katılım sağladığı, şeffaf bir ortamda görüşülmeli ve tartışılmalıdır. Ancak görüldüğü kadarıyla sadece sizin değil Osmangazi Belediyesi'nin, milletvekillerinin, AK Parti teşkilatlarının, Belediye Meclis Üyelerinin dahi bu projeden haberleri yok" dedi.
Akpınar Kentsel Dönüşüm Projesinin duyurulmasından itibaren bir güven bunalımının yaşandığına dikkat çeken Şahin, "İMO Bursa Şubesi olarak Bursa'da kentsel dönüşüm konusunda, Yıldırım Belediye Başkanımızın yaptığı Akçağlayan, Gürsu Belediyesi Başkanımızın yaptığı Dışkaya ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanımızın yaptığı Doğanbey kentsel dönüşüm örnekleri ciddi bir handikap olarak önümüzde durduğunu düşünmekteyiz" diye konuştu.
"Doğanbey' de oynatılan filmin başka bir versiyonu, Akpınar'da da çekimi yapılmak isteniyor, ancak projeyi yapacak olan gerçek filmin kahramanları şu anda sahnede değiller, bu projeyi hazırlayanlarda şu anda sahnede olmayan başrol oyuncularıdır" diyen Necati Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bursa'ya gelen yurtiçi ve yurtdışı ziyaretçiler Bursa'da hanlar bölgesinde bir ucube yapılmış gördünüz mü diye gittikleri yerlerde hayretler içinde anlatıyorlar. Bir proje yapılacaksa önce planlama yapılmalı. Sonrasında o plana göre bir yarışma projesi açılmalıdır. Projeden sonra da şeffaf bir ortamda ihale edilmelidir. Akpınar'da şu an projeyi yapan kişinin nasıl seçildiği merak konusu. Olmayan hayali plana hayali proje hazırlanmış. Bu yaklaşım doğru değil.
Herkese 1 adet daire verilecek diyorlar. Kim verecek muhatap belli değil, karanlık odalarda alınan kararları ile mal sahiplerinin bilgisi alınmadan yapılan bu tür oldu bittiler kimseye hayır getirmez."
Büyükşehir Belediyesi'nin Akpınar mahallesini kentsel dönüşüm alanı ilan etmesinin ticari alan oluşturulmasının amaçlandığını hatırlatan Şahin, Bursa'da bir kentsel dönüşüm karmaşası yaşandığını belirtti.
Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık da bölge halkını, muvafakatname vermeden önce, uygulanacak planları ve projeyi görmeleri konusunda uyardı. Uyanık, "Bu şekilde ilan edilen kentsel dönüşümlerde 1/25binlik, 1/5binlik ve 1/1000'lik plan değişiklikleri yapılmak zorundadır. Buradaki plan değişiklikleri Osmangazi ve Büyükşehir Belediyelerince onaylanmak zorundadır. Kentsel Dönüşüm alanını incelediğimizde 1/25binlik ve 1/5binlik planlar var ama baktığınızda o ticaret alanı diye gösterilen alanlar belirli değildir. Planlarda mevcut olarak gördüğümüz 5 kat olarak görülüyor. Hiçbir şekilde 16 katı görmüyoruz" diye konuştu.
Akpınar Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Dayanışma Derneği Sözcüsü Necmettin Sarısaltık ise kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını ama adil ve şeffaf bir dönüşüm istediklerini söyledi. Sarısaltık, mahalle sakinlerinin uykularının kaçtığını ve evlere gelen misafirlerin bile bu bölgenin akıbetini merak eder hale geldiğini dile getirdi.
(YS)

16.02.2013 17:29:35 TSI

Editör: Wan Haber