Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün, ''Akkaraman Koyun Irkının Halk Elinde Islahı Projesi'' kapsamında Kırşehir'de de 30 yetiştiricide 6 bin 300 koyun Kırşehir'de ıslah ediliyor.
TAGEM'in, Ahi Evran Üniversitesi ve Kırşehir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği ile imzaladığı protokol çerçevesinde 30 yetiştirici ile sözleşme imzalandı.
Projenin Kırşehir'deki sorumlusu olan Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Şirin, protokol imzalayan yetiştiricilerden Tahir Yavuz'un bulunduğu Külhöyük köyündeki çiftliğinde açıklamalar yaptı.
Emre Şirin, "TİGEM'in birçok ilde yürüttüğü proje ile hayvancılık konusunda Cumhuriyet tarihinin ilk ve en kapsamlı ıslah projesi olma niteliğini taşıyor. Akkaraman Koyun Irkının Halk Elinde Islahı Projesi ile koyun ırkının üretici elinde ıslah edilmesini amaçlanıyor. Aynı zamanda verimlilikte arttırılıyor. Kırşehir genelinde bu projeye 6 bin anaç koyun, 300 koç olmak üzere toplam 6 bin 300 küçükbaş hayvanla başladı" dedi.
2012 yılında proje kapsamında 30 yetiştirici ile imzalanan sözleşmenin ardından projeye başlandığını kaydeden Şirin, "Bu proje kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından koyun başına 35 TL, kuzu başına da 20 TL'lik destek verilmektedir. Destek miktarları her yıl enflasyon oranında iyileştirilmektedir. Maddi desteğin yanında, çeşitli dönemlerde almış olduğumuz, döl verimi ve canlı ağırlıklara ait kayıtlar var. Bu kayıtları değerlendirerek bu hayvanlardan damızlık için uygun olan ve verimleri yüksel olan hayvanları belirleyip bir sonraki jenerasyonda damızlık olarak kullanmaktayız. Bu hayvanların damızlıkta kullanılmasının başlanmasıyla birlikte yetiştiricilerimizin sürülerinde hem döl verimi hem de canlı ağırlık bakımından artışlar sağlanacaktır. Bunun sonucunda da yetiştiricilerimizin gelirlerine dolaylı yönde katkı verilmiş olacaktır" şeklinde konuştu.
Hayvancılığın ilerlemesi için bu desteklere ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Yetiştirici Tahir Yavuz'da, "Avrupa standartlarını yakalamak için bu desteklerin daha çok bilinçli bir şekilde yapılması gerekiyor. Bakanlığın üreticileri yönlendirmesi, birlikler tarafından takip edilmesi, araştırmaya ve geliştirmeye önem verilmesi en büyük isteğimizdir. Hayvancılığın daha iyi bir yere gelmesi için bilinçli bir eğitim, bilinçli bir üretici, bilinçli bir proje üzerinde yürümenin önemine inanıyorum. Elimde bulunan küçükbaş hayvan cinsi Akkaraman cinsidir. Şunda 300 tane Akkaraman koyunum var. Bunun 200 tanesini proje kapsamına aldık" dedi.
Proje kapsamında çevre Külhöyük köyü ve çevre köylerde de üreticiler bulunuyor.
(AEK-AÖ-Y)

18.12.2012 15:18:39 TSI

Editör: Wan Haber