Sivas'ın Akıncılar ilçesinde, tarihi kilise, hamam ve Sultan Süleyman çeşmesi bakımsızlıktan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Hititler, Medler, Persler, Roma İmparatorluğu, Danişmentler, Selçuklular, İlhanlılar, Akkoyunlu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sivas'ın Akıncılar ilçesinde, eski medeniyetlerin izlerini taşıyan eserlerin pek çoğu yok olurken, birkaç kültür varlığı ise zamana direniyor. Kelkit vadisinin verimli topraklarda kurulan Akıncılar ilçesi Aşağı Yeniköy köyünde yer alan, Çeçen Beyleri zamanından kalma mekanların kalıntıları olarak tarihi hamam ve kervansaray bulunmaktadır. Hacı Hasan Paşa tarafından, hamamın belirli zamanlarda yakıldığı ve yemek verildiği söylenmektedir. İlçeye bağlı Göllüce köyü sınırında bulunan, 1800'lü yıllarda bölgeye gelen Ermeniler tarafından yaptırılan kilise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. İlçe merkezinde bulunan diğer tarihi kalıntı ise Gönen mahallesindeki Sultan Süleyman Çeşmesi'dir. Çeşmede 1647 tarihli kitabe yer almaktadır. Osmanlıca yazılı olan bu kitabede 'Şebinkarahisar'a Bağlı Ezbider köyü Sultan Süleyman Çeşmesi, Allah O'na Rahmet Etsin Ve O'nu Affetsin! Bu çeşmenin yapılmasına sebep olan, Sultan İbrahim'in oğlu Sultan Mehmet'in Allah mülkünü ve saltanatını daim eylesin" yazılı olduğu kaynaklarca belirlenmiştir.
Şimdi ise Akıncılar'lı vatandaşlar, ilçelerinde bulunan ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan bu tarihi eserlerin, yetkililerce restorasyon yaptırılarak turizme kazandırılmayı bekliyor.
(MS-TB-AÖ-Y)

03.12.2012 14:33:46 TSI

Editör: Wan Haber