Van Bölge Hastanesi ve kısa süre önce Davutoğlu’nun da açılışına katıldığı Akıllı hastaneler AKP iktidarının hastanelere dökmüş olduğu büyük bütçelerine rağmen seçilemeyen yönetim krizi yüzünden halka sağlık hizmeti veremez duruma geldi.

Büyük Mevlalar da rantın döndüğü bölge hastaneleri ve akıllı hastanelerin yönetim kadrolarının seçilmesi tam bir yılan hikayesine dönmüş durumda.

Sağlık Bakanlığının Van Bölge Hastanesi,  Akıllı Hastaneler ve polikliniklerin ayrı ayrı yönetim kurullarının birleştirilmesi kararına gitmesi üzerine, AKP Van İl Başkanlığı ve AKP Van Milletvekili Beşir Atalay ile birlikte AKP Van öncü kadrolarının bölge hastanesinde hüküm sürecek bir yönetim kadrosu listesi oluşturmak istediği açığa çıktı. AKP’nin yerel güç ve merkezi güç kadrolarının yönetim listelerinin çakışması üzerine kulis trafiklerinin başladığı iddia edildi. Yönetim kadrosunun oluşturulamaması üzerine yaşanan bu sorun yumağı ile birlikte kadın doğum uzmanı, ortopedi, nöroloji ve çocuk hastalıkları uzman doktorlar gibi kritik düzeyde doktor açığı yaşandığı iddialar arasında.

Konuya ilişkin açıklama yapan SES Van Şube Eşbaşkanı Cengiz Paycu, Bölge ve Akıllı Hastanelerin yönetim boşluğu sağlık hizmetlerinin gerilemesinin temel nedeni ‘’ Van Bölge ve Akıllı Hastanelerde doktor yetersizliği ile birlikte yaşanan sağlık hizmetleri aksamaları uzun bir süreden beridir yaşanan bir şey. Halkın da gün geçtikçe bu konu hakkında  şikâyetlerde bulunduğu bir gerçek. Bu sorunun başlıca nedenlerinden bir tanesi yönetim boşluğunun yaşanmasından kaynaklıdır. Bölge Hastanesi ve Akıllı Hastanelerin ayrı ayrı yönetimlerinin tek çatı altında birleştirilmesi ön görülüyor. Tabi nasıl bir yönetim belirlenecek konusu uzadıkça doktor ve personel açığı sorunlarını doğurmaya başladı. Şu an yeni açılan Akıllı Hastanelerde kadın doğum uzmanı, ortopedi, nöroloji ve çocuk hatalıkları uzmanı, çocuk yan hastalıkları diye tabir ettiğimiz çocuk nöroloji, çocuk kardiyoloji, çocuk psikoloji ve çocuk nefroloji gibi bir çok yan dalda uzman doktor bulunmamaktadır.” Dedi.

‘Sağlık kuruluşları ticarethane hastalar müşteri’
 Paycu yaptığı açıklamada Van hastanelerinde yaşanan bu eksikliklerin başlıca nedeni yerel düzeyde siyasi rant etkisi ile birlikte hükümetin sağlık alanında izlediği politikalarının da büyük bir etkisi olduğunu dile getirdi. “ Sağlık kuruluşlarının hızlı bir şekilde özelleştirilmesi ve sağlık alanına toplumun temel bir ihtiyaç alanı gözüyle bakılmasından çok, büyük bir gelir kaynağı olarak bakarsanız burada sosyal dengeleri alt üst edecek sorunlar yaşarsınız Van’da yaşanan temel sebeplerinden bir tanesi de sağlık bakanlığı nezdinde hükümetin sağlık alanındaki politikalardır. AKP iktidarı ile birlikte Sağlık kuruluşları bir ticarethaneye, hastalara ise müşteri gözü ile bakılmaya başlanıldı.” İfadelerini kullandı.

'Milyonluk  hastane mikrop yuvası saçıyor'
 Hükümetin milyonlarca para harcayıp görkemli bir açılışla hizmete başlattığı Akıllı hastaneler mikrop yuvasına dönmüş durumda. İsmini vermek istemeyen hastane çalışanı S. A. Hastane acil servis revirlerinde perdelerin bulunmadığı idrar tahlilleri için hastalarda alınan idrar örneklerinin normal yurttaşların girip çıktığı lavabolardan alındığı, lavabolarda en temel temizlik malzemeleri peçete, sıvı sabun gibi hijyenik hiçbir malzemenin bulunmadığını dile getirdi.  İlaç atıklarının  korunaklı ve muhafaza çöp kutularına atılması gerekirken halkın girip çıktığı lavabo ve ulaşabilecekleri çöp kutularına rast gele atıldığını dile getiren S.A. kurum  kim tarafından ve nasıl yönetildiği tam bir muamma olduğunu dile getirdi.

Editör: Wan Haber